Közélet

2015.08.03. 17:32

Uránváros egy részét is ellepték a csótányok

Míg a nyár elején a pécsi belvárosból kaptunk jelzést a csótányok rajzásáról, most olvasóink Uránvárosból, a Magyar Lajos utca környékén panaszkodtak, hogy megszaporodtak az épületekben a kellemtelen és sokak számára undorító rovarok.

H. Zs.

Mint mondják, a probléma nem új keletű, de időről-időre visszatér, és még az irtást végző szakemberek sem tudják a pontos és megnyugtató magyarázatát.
– Hónapokkal ezelőtt kezdődött a Veress Endre utcai rendelő szomszédságában a közműrekonstrukció, a földmunkákat, illetve a vezetékek cseréjét követően rövid időn belül megjelentek a csótányok a fürdőszobákban és a mosogatókban is – panaszolja az egyik lakó. – Nem egy-két eltévedt rovar volt, hanem egy valóságos invázió indult meg, ezért értesítettük a rovarirtást végző szakembereket. Mint megtudtuk, több épületből is kaptak megrendelést a környékről, így nem egyedi esetről van szó. A közös képviselők is helyeztek ki az épületben rovarcsapdákat, ezekben is rendszeresen találtak csótányokat.

A rovarirtás költsége egy-egy alkalommal átlag három-ötezer forint, viszont ha a közvetlen szomszédok nem intézkednek, akkor kevésbé hatásos.
Lapunk kérdésére Rozsos Rózsa, a PÉTÁV Kft. pr-menedzsere elmondta, a Magyar Lajos utcai munkálatoknál sem a kivitelező, sem a távhőszolgáltató munkatársai nem tapasztaltak a szokásosnál nagyobb fertőzést. Hozzátette azonban: ez elméletileg nem zárja ki azt, hogy a távfűtővezetékeken kívüli helyeken ne lettek volna nagyobb gócok, ahonnan a munkálatok, a rezgések hatására megindultak a rovarok. Mint mondta, a PÉTÁV Kft. a működési területén rendszeresen végez rágcsáló és rovarirtást.

A csótányok leginkább a gyomor és a bélrendszer megbetegedését kiváltó fertőzést terjeszthetnek, de a lakásban megtelepedve allergiás reakciókat is előidézhetnek az arra érzékenyeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!