Közélet

2014.08.19. 08:55

Trükkös harc Matyi birodalmáért

Teljes titokban új cégbe vitte 15 milliárdos üzletének nagy részét Matyi Dezső - írja a nol.hu. Matyi Dezső kötelezettséget vállalt a Pécsi Direkt Kft. tartozásainak rendezésére.

forrás: nol.hu

- A budapesti Alexandra könyvesboltokban már egy új vállalkozás árulja a könyveket, amelynek papíron semmi köze nincs a pécsi vállalkozóhoz - olvasható a nol.hu-n.

- Nem tudni, mi lesz a 11 milliárd forint adósságot felhalmozó Pécsi Direkt Kft.-vel.

- A Rainbow Üzletlánc Kft. veheti át a Pécsi Direkt Kft. helyét az Alexandra működtetésében.

- A szakmában jó ideje a cégbirodalom összeomlásáról beszélnek.

- A céginformációk szerint az átalakítást jó tíz hónapja indították el a 2010-ben alapított „új” cégben, melynek tulajdonosa Matyiné Szabó Tünde éss az a washingtoni bejegyzésű Rainbow Publishing LLD volt, amely a Pécsi Direktet is birtokolja.

- Hamarosan kivonult a társaságból a Matyi Dezsőhöz kötött washingtoni cég, helyét az üzletember felesége vette át.

- Ezt a változást csak azzal együtt jegyezték be, hogy május 6-án a két, előző házasságából született lánya, Alexandra és Bianka is megjelent a tulajdonosok között.

- Az új cég tehát márciustól függetlenné vált Matyi Dezsőtől, és a budapesti áruházakban azóta átvette a könyvkereskedői tevékenységet.

- Május elején öt nap alatt három lépésben nulláról 432 főre emelkedett a Rainbow-alkalmazottak száma a Céginfo.hu adatai szerint.

- A Pécsi Direkttől ugyanezen időszakban négy lépésben összesen 495 alkalmazott távozott. Így létszáma mára 276 főre olvadt – valószínűleg a vidéki boltok dolgozói maradtak. A fővárosiak természetesen ugyanazt a munkát végzik, csak más név szerepel a fizetési papírok fejlécén.

- A NAV végrehajtás alatt álló cégek listáján tavasszal még a Rainbow Üzletlánc Kft. is szerepelt, mára vélhetőleg kifizették a tartozást.

- Bírósági végrehajtás alatt nem áll a cég, így bíztató mutatókkal bíró, lejárt tartozással nem rendelkező társaság, és egy jó piacot vihet tovább.

- A Pécsi Direkt 15 milliárd forint forgalmat ért el 2012-ben – az utolsó évben, amikor adott le mérleget. A birodalom a könyvforgalmazás harmadát tudhatta magáénak Magyarországon, ennek a jó részét tették át úgy a másik cégbe, hogy az már tiszta lappal indulhat.

- A cégjogi módosításokat indokolhatják magánéleti változások vagy a vagyon megosztására irányuló törekvések is. Akárhogy legyen is, tény: a Pécsi Direktnél a nem feltétlenül értékes vidéki hálózat mellett csak a tartozások maradnak.

- A Népszabadságnál szerették volna elérni Matyi Dezsőt, de megkeresésükre nem reagált.

Frissítés:

Matyi Dezső kötelezettséget vállalt a Pécsi Direkt Kft. tartozásainak rendezésére

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöksége előtt Matyi Dezső kötelezettséget vállalt arra, hogy a részben az ő tulajdonában álló Pécsi Direkt Kft.-nek a kiadók felé fennálló tartozását az ugyancsak az érdekeltségébe tartozó Könyvbazár Kft. fogja törleszteni - mondta Zentai Péter László, az MKKE igazgatója kedden az MTI-nek. Az igazgató hozzátette, hogy erről az MKKE minden tagja levelet kapott, és tudomása szerint a tárgyalások is megkezdődtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!