Közélet

2016.05.27. 18:22

Tej nélkül maradnak a gyerekek, elfolyt a támogatás

A Pécsi és a Komlói járáshoz tartozó iskolákban már nem ihatnak tejet a gyerekek szeptembertől az iskolatejprogramban.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Hiába kedvelték meg és szoktak hozzá a gyerekek az iskolatejprogramhoz, a következő tanévben – idén szeptembertől – már nem minden állami fenntartású iskola élhet ezzel a lehetőséggel, legalábbis a Pécsi és Komlói kistérség intézményeiben működők bizonyosan nem. Ez derül ki abból a körlevélből, amit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke küldött ki az intézményvezetőknek.

Ebből kiderül, a következő tanévben 2,16 milliárd forint jut a Klik által fenntartott intézményekbe kiszállított termékek támogatására. Országos szinten 98 járás vehet részt ebben a programban a kormányhatározat alapján, ezek között pedig nem szerepel a Pécsi és a Komlói. Különbségtétel eddig is volt az intézmények között, a földművelésügyi miniszter iskolatej-rendeletének mellékletei szabályozták, hogy mely települések iskolái jogosultak száz-, ötven-, illetve húszszázalékos ártámogatásra, azonban az nem derült ki, hogy mi alapján választották ki a 98 támogatott járást. A tejfeldolgozók számításai alapján több mint százezer gyereket zárnak ki ezzel a programból.

Mint megtudtuk, a Pécsi és Komlói járásban sok iskola is érintett az iskolatejprogram módosulása kapcsán, sajnálják, hogy egy ilyen lehetőségtől elesnek, ugyanis ezt semmilyen módon nem tudják pótolni. Érthetetlen számukra az is, hogy miért járásonként sorolták be ezeket a területeket, ugyanis egy-egy járáson belül is óriási eltérések vannak az egyes intézmények, illetve az iskolába járó gyerekek szociális helyzete között. Ugyanakkor a törvény nem tér ki arra, hogy például rászorultság alapján van-e egyedi elbírálásra lehetőség.

A tapasztalatok szerint a tejtermékek hasznosulását tekintve is különbségek mutatkoztak az egyes intézmények között, a legtöbb helyen rendszeresen elfogytak a tejtermékek, máshol pedig maradék is volt.

Van, ahol gyümölcsöt is kapnak

A felmérések szerint a gyermekek kevés gyümölcsöt fogyasztanak, ezért is dolgozta ki és vezette be a kormány az iskolagyümölcs-programot, amelyben az alsó tagozatosok és az ötödik–hatodik évfolyamosok rendszeresen kaphatnak az iskolákban gyümölcsöt vagy ivólevelet. A programra ebben az esetben is az intézményeknek kell jelentkezniük, illetve a jóváhagyást követően a megállapodásokat az intézmények fenntartóinak kell megkötni a szállítókkal.

Túl népszerű volt – nem véletlenül

A megszorítást az is okozhatta, hogy a program az elmúlt években egyre népszerűbb és költségesebb lett, mert míg 2010-ben 400 milliót költött az állam iskolatejre, addig tavaly már 2,6 milliárdot. A tejprogram szűkítése pedig már tavaly elkezdődött, ötödével fogták vissza a kiszállított mennyiségeket. A 98 járást az FM indoklása szerint a tavalyi támogatási összegek és a járások besorolásáról szóló 2014-es kormányrendelet alapján írták össze.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!