Közélet

2016.06.29. 17:46

Tanulni nyáron? Nem ördögtől való! Akcióznak a nyelviskolák, rengeteg a lehetőség

Nem teljesen abszurd az a felvetés, hogy a nyári hónapokban igenis görnyedjen a tankönyv fölé egy fiatal – legalábbis akkor, ha azokból a tankönyvekből nyelvtudás szerezhető meg.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Nyelviskolák egész évben működnek, a diákok számában sem tapasztalható komolyabb visszaesés az elmúlt években, ám az tendencia, hogy a nyári hónapokban hirtelen lecsökken a jelentkezők száma. A legtöbben ilyenkor ugyanis inkább a nyaralás mellett teszik le a voksukat, s nem vállalnak be egy mondjuk négy-öt hetes, százórás kurzust. A legtöbb nyelviskola erre reagálva különféle akciókkal, kedvezményekkel próbálja becsábítani az érdeklődőket. A célcsoport most elsősorban a fiatalság, legyen szó a középiskolásokról, vagy éppen az egyetemistákról – a közös bennük, hogy a júliusuk és az augusztusuk egyként szabad, ráadásul egy nyelvvizsgát ők tudnak a leginkább és a legrövidebb időn belül hasznosítani: a gimnazistáknak pluszpontot jelent a felvételinél, az egyetemistáknak pedig a diplomaszerzés egyik feltétele a nyelvtudás-igazolás.

A nyáron indított intenzív nyelvtanfolyamok általában heti 25–30 órásak, tehát minden hétköznap van öt-hat tanóra, amikor csak az adott nyelvvel kell foglalkozni. A legrövidebb nyelvtanfolyamok is 50 órásak – aki azonban valódi fejlődést szeretne elérni, annak érdemesebb 100 órában gondolkodnia. Az árakban komoly eltérések tapasztalhatók, érdemes tehát rászánni az időt, és hosszan kutakodni.

Sok a tanár is

Cikkünkben elsősorban a diákok felől közelítettünk a témához – ehhez szorosan kapcsolódik azonban, hogy ilyenkor tanárból is sok lesz a piacon. Egy részük persze nem hivatalosan hirdeti meg nyelvóráját: a Facebookon ezekben a napokban egyre több, vakációját töltő általános és középiskolai nyelvtanár ajánlkozik különféle nyelvórák megtartásra ismerősei számára – javarészt persze számla nélkül, zsebből zsebbe fizetve.

Pizsiben is gyakorolható a ragozás

Kutatások is bizonyítják, hogy egy nyelvvizsgához nem feltétlenül szükséges csoportos nyelvtanulást vagy éppen magántanárt választani – a megfelelő tudás összeszedhető különféle online nyelvtanító programok segítségével is.

Az ilyetén tanulás előnyei kézenfekvők: a magunk urai vagyunk, akkor és ott tanulunk, ahol akarunk, s például az „intenzitást” is mi állítjuk be. Tény ugyanakkor, hogy az esetleges elakadásokon is egyedül kell keresztülverekednünk magunkat, hiszen nincs, akihez fordulhatnánk felmerülő kérdéseinkkel. Léteznek persze fizetős online nyelvkurzusok is, amikor, mondjuk, Skype-on tartjuk a kapcsolatot a tanárral – ezekben az esetekben az eltérés csak annyi a „hétköznapi” óráktól, hogy nem kell egy szobában ülnünk az oktatóval, cserébe viszont bármit megkérdezhetünk, s személyre szabottan is haladhatunk.

Utazni hasznos

Nem kérdéses, hogy a legkönnyebben úgy tudunk egy nyelvet elsajátítani, ha a természetes közegében tanuljuk. Ha csak magunkra és a nyelvtudásunkra számíthatunk, az elfeledett szavak is azonnal beugranak. Tény ugyanakkor, hogy ez a fajta tanulás a legköltségesebb, mivel minimum három-négy hétben érdemes gondolkodni. Ez pedig komoly költségvonzatokkal jár, így csak kevesen engedhetik meg maguknak ezt a tanulást.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!