Közélet

2016.06.29. 15:38

Takács Máté, a mohácsiak Robin Hoodja

Takács Máté még nincs húszéves, de már négyszeres Európa-bajnok, és világbajnoki ezüstérmes. Szokatlan, ám filmekben sokszor megcsodált sportágban érte el a sikereket: történelmi íjászatban.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Szóval száz méterről pontosan belelő a céltábla közepébe küldött nyílvesszejébe, és hosszában felhasítja?

– Nem kifejezetten erről szólnak a versenyek. Ám olykor előfordul, megtörtént már velem is, s akkor csodájára járnak a történteknek. Olyan ez, mint a golfban egyetlen ütésből rögtön a célba találni. Másrészt hatalmas sportélmény, mert egyben azt is jelenti, hogy az a két lövés pontosan egyformára sikerült.

– Hogy kell elképzelni akkor a történelmi íjászversenyt?

– A vetélkedés során lövünk céltáblára, mozgó célpontokra, időre teljesítünk lövő feladatokat, vagy például 25 méterről igyekszünk eltalálni egy vékony függőleges kötelet. Aztán van egy úgynevezett 3D kategória is, ahol gyakorlatilag íjjal vadászunk: előre nem közölt távolságokban egyszer csak feltűnik egy-egy vad, amiből csak kis részlet látható, azt kell eltalálni.

– Robin Hood is hasonló fegyvert használt?

– A tradicionális íjak külsőre pontos másai a középkori változatoknak, de ezek a sportszerek a legmodernebb anyagokból készülnek. Nincs viszont rajtuk célzó, irányzék, és rögzítő-súly sem. Az íj másfél méteres, s többnyire egzotikus kemény fából gyártják, az ára pedig 50 ezer forintnál indul, de még az idege is speciális műanyagokból van. A nyílvessző pedig hetven centi hosszú, fém sportheggyel, de úgy alakítják ki, hogy ne okozhasson komoly sérülést.

– Milyen messzire így lehet pontosan lőni?

– Hát egy kisállat nagyságú céltábla száz méterről még jól eltalálható.

– Mennyien vannak egy nagy versenyen?

– Az országban úgy másfélszázan űzik versenyszerűen a történelmi íjászatot, a nagy vetélkedésekre pedig már ebben a sportágban is kvalifikálni kell.

– Ki a jó íjász, akinek jó szeme, ügyes keze van, vagy fejben kiszámolja a lövéshez a szélmozgást is?

– A készség kevés, rengeteg munkát és alázatot kíván a sportág. Én naponta több órát töltök gyakorlással. Másrészt hihetetlen nyugodtságot kíván, alapfeltétel, hogy az ember a világgal és önmagával is tökéletes egyensúlyban legyen. A légzéstechnika ugyancsak meghatározó. Összességében az íjászat 80-90 százalékban szellemi tevékenység, a többi pedig technika, rutin, erő és ügyesség.

– Mire készül most?

– Idén két világbajnokság is lesz, és mindkettő Magyarországon. Sopron mellett, Ágfán a már említett 3D, Gyulán pedig a történelmi íjászat világküzdelmét rendezik, s mindkettőt augusztusban. Félszáz országból jönnek rá a versenyzők, s én szeretnék a történelmi és ablakos longbow kategóriában is kiemelkedően szerepelni. Utóbbi az angolszász íjászat elnevezése, és ebben legutóbb vb-ezüstérmes lettem. Az pedig a jövő zenéje, hogy mi lesz később, mert azért nem tettem le róla, hogy olimpiai kategóriában is jól szerepeljek.

Bútorasztalos

Takács Máté 1996-ban született Mohácson. A helyi Park utcai általánosba járt, a Radnóti Szakközépiskolában bútorasztalosként végzett, most pedig a szakma utáni érettségire készül. A sportot 11 évesen kezdte, fél évig kosárlabdázott, aztán történelmi íjászatra váltott, 14 esztendősen már Európa-bajnokságot nyert a nála öt évvel idősebbek között. Egy ideig az olimpiai szakágban is válogatott kerettag volt, ám a történelmi íjászatban érte el az igazi sikereket, nyert négy magyar bajnoki címet, újabb három EB-t, angolszász íjjal pedig világbajnoki ezüstérmes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!