Közélet

2015.03.26. 17:32

Szigetvári vár: a látogatóközpont és a dzsámi is elkészül

Visszakerülnek a múzeumba a hely- és hadtörténeti relikviák.

K. E. (Dunántúli Napló)

Az elmúlt tíz év egyik legnagyobb turisztikai célú beruházása készülhet el idén Szigetváron.

A Civitas Invicta című nyertes pályázatból épül és szépül tovább a szigetvári vár. Az ezt szolgáló 300 millió forintos támogatást másfél éve kapta meg a város. Az értéknövelő beruházás keretében zajlik az új látogatóközpont építése, a Szulejmán Szultán Dzsámit az eredeti állapotában állítják helyre, valamint gépészeti korszerűsítéseket végeznek el a várban. Az építési kivitelezések mellett a vár kiállítótermeit valódi tartalommal töltik meg, hagyományos és modern, interaktív tárlati eszközökkel – ide kerülnek a szigetvári vár múzeumából egy évtizede Pécsre „száműzött” hadtörténeti kiállítás darabjai is –, valamint a vár szabadtéri területein egy hagyományőrző gyakorlóteret, egy úgynevezett amfiteátrumot, illetve egy 300 fős mobil színpad és nézőteret hoznak létre.

A fejlesztések részben már idén elkészülhetnek, és jól illeszkednek Zrínyi és Szulejmán halálának jövő évi, 450 éves jubileumi ünnepségsorozatához. Ami a látványelemeket illeti, a vár melletti csónakázótavon megvalósították a tervezett szökőkutat, a turisták és a helyiek számára is kedves pihenőt alakítottak ki a ligetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!