Közélet

2014.10.19. 19:54

Nyárból a télbe: még a hó sem kizárt

Jelentős változás jön a héten, hidegfrontok hoznak lehűlést, viharos szelet, a hegyekben hózápor is lehet.

időkép.hu

A Mecsekben is havazhat

Kedden reggelre egy hidegfront érkezik, ennek következtében több felhő lesz az égen, valamint a hajnali, reggeli órákban kisebb eső is előfordulhat, de napközben felszakadozik a felhőzet - írta az idokep.hu.

Szerda reggelre érkezik meg a markáns változást hozó hidegfront. Ez jelentős mennyiségű csapadékot is hozhat magával a térségbe, és ezen a napon a Mecsek magasabb pontjain havas eső, kisebb havazás, hózáporok is előfordulhatnak. Reggeltől a szél is feltámad, viharos északnyugati lökésekre kell számítani, egyes széllökések akár a 80 km/h-s sebességet is meghaladhatják. A hideg levegő beáramlása miatt napközben nem fog jelentősen emelkedni a hőmérséklet, a csúcsértékek 10 fok alatt, körül maradhatnak mindössze.

A jelenlegi számítások szerint csütörtökön is szeles idő várható, viharos lökések is előfordulhatnak, 5 fok körüli minimummal, és 10 fok körüli maximummal. Ezen a napon a térségben csapadék csak kis eséllyel várható, majd az éjszakai órákban érkezhet meg ismét az eső.

Péntekre ismét csapadékosra fordul az idő, de ekkor eső formájában várható a csapadék, emellett az északias szél továbbra is viharos lehet, a maximum-hőmérséklet pedig 10 fok körül alakulhat.

Hétvégére szárazabb idő előjelei körvonalazódnak, kissé magasabbra emelkedhet napközben a hőmérséklet, de ez csak néhány fokos melegedésben mutatkozhat majd meg.

------------

Korábban írtuk

Nyárból a télbe: még a hó sem kizárt

Jövő héten véget ér a nyugalmas, kellemes őszi idő, keddtől jelentős változás kezdődik, de előtte hétfőn még többfelé számíthatunk sok napsütésre, bár ezen a napon délután már felhősödés kezdődik, mely a változás előjele, és a késő délutáni óráktól az északi tájakon kisebb eső is kialakulhat. A nyugati, délnyugati szél többfelé megélénkülhet, de reggeli köd feloszlását követően kellemesen meleg időre van kilátás 18-23 fok közötti maximumokkal.

Kedd reggelre megérkezik az első hidegfront, előtte éjjel pedig már többfelé várható csapadék, így sok helyen ébredhetünk esős időre, helyenként egy-egy zápor is kialakulhat. Enyhébb lesz a reggel, 10-15 fok közötti minimumokra van kilátás. Napközben átmenetileg megszűnik a csapadék és felszakadozik a felhőzet. A többfelé élénk északnyugati szélben 15 és 20 fok közé melegedhet még a levegő.

Szerda reggelre érkezik egy újabb hidegfront, és ez fogja meghozni az igazi, markáns változást. Sokfelé ismét csapadékos időre ébredhetünk, esőre, záporokra kell számítani, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A front mögött az északnyugati szél viharossá fokozódik. A hideg levegő beáramlása miatt mindössze 8 és 13 fok közötti maximumokra van kilátás. A szél miatt a Balaton déli partjára ismét kiönthet a tó vize.

Nemzeti Ünnepünkön is sok felhő lesz felettünk, eső, zápor többfelé előfordulhat, a hegyeinkben pedig akár kisebb havazás, egy-egy hózápor is kialakulhat. Viharos lesz az északi, északnyugati szél, mely megzavarhatja a szabadtéri programokat, illetve egyes rendezvények akár el is maradhatnak. A hajnali órákra mindössze 2 és 7 fok közé csökken a hőmérséklet, a kevésbé szeles északkeleti tájakon talajmenti fagy sem zárható ki. A legmelegebb órákban mindössze 7 és 12 fok között alakulhat a hőmérséklet, a viharos széllel együtt pedig hőérzetünk nagyon alacsony lesz.

Pénteken is folytatódik a szeles, hideg idő, bár már több napsütésre számíthatunk ezen a napon. Reggelre viszont több helyen is fagypont köré csökkenhet a hőmérséklet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!