Közélet

2015.11.26. 17:29

Naponta fogad majd a sportorvos

December közepétől gyakorlatilag minden munkanapon lesz sportorvosi rendelés Pécsett, ígéri prof. dr. Kollár Lajos, akit nemrég kineveztek megyei szakfőorvossá.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

– A sporthoz való kötődése köztudott, ez a kinevezés mégis meglepő.
– A vitorlásszövetség elnökeként a riói olimpia dolgairól tárgyaltam Budapesten a MOB-nál, ahol az Országos Sportegészségügyi Intézet egyik vezetője is ott volt, s akkor került szóba ez a téma. Egyrészt nekem is felkeltette az érdeklődésemet, másrészt később megkérdezték tőlem, hogy Baranyában nem tudnék-e segíteni. Megszerveztem már egy-két dolgot életemben, így hát igent mondtam, s már le is vizsgáztam.

– Mit kell megszervezni Baranyában, min kell változatni?
– Az ellátáson bizony jócskán lehet javítani, már-már kaotikus a helyzet. Gyökeresen fogom ezt átalakítani: felveszek négy kollégát, vagyis visszatér Mintál Tibor három traumatológussal, én pedig két érsebészt állítok rá erre a témára. A lényeg az, hogy a mostani keddi és szerdai időpontok helyett december közepétől már minden munkanap 14–18 óra között lesz sportorvosi rendelés Pécsett, s a tervek szerint hétfőtől csütörtökig délelőtt is várják majd a sportolókat. Amikor augusztus végén, szeptemberben beindult a nagyüzem, százával jelentek meg a sportolók, óriási volt a túlterheltség – a jövőben ezt is meg tudjuk majd oldani. Egyértelmű javulást várok a sportorvosi ellátásban.

Több időpontra és alaposabb vizsgálatokra lenne szükség

A sportorvosi vizsgálatokkal kapcsolatban a klubok, egyesületek, sportolók legnagyobb problémája az volt eddig, hogy amikor beindult a versenyszezon, elkezdődtek az edzések a különféle sportágakban (elsősorban augusztusban, szeptemberben), szinte lehetetlen volt időpontot találni. Gyakran megesett, hogy ilyenkor három-négy hétig kellett várni, mire a sportorvos foglalkozni tudott a gyerekekkel, felnőttekkel, ennyit viszont nem minden esetben tudtak kivárni az érintettek. Ilyenkor fordult elő az, hogy ment mindenki erre-arra: Siklósra, Komlóra – ahol éppen hamarabb kaptak időpontot. Ehhez jött még az, hogy a nagy „rohanásban” sokszor bizony elég felületesek voltak a vizsgálatok, a pecsétet mégis megkapták a sportolók.

– Nálunk az időpontok nem okoztak problémát, ugyanis mindig alaposan megterveztük, s jó előre jeleztük, mikor lenne szükségünk a sportorvosra, aki ilyenkor eljött hozzánk, és megvizsgált egy adott csoportot – mondta Győri János, a PMFC sportigazgatója. – Ugyanakkor úgy érzem, az utóbbi évek tragikus eseményei, halálozásai miatt szükség lenne alaposabb sportorvosi vizsgálatokra, mert a jelenlegi nem elegendő ahhoz, hogy megfelelően felmérje a sportolók egészségügyi állapotát.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!