Közélet

2016.07.01. 18:34

Mozgalom indult Pécsett a „tömeges prostitúció” ellen

Lakossági mozgalom indult Pécsett a város egyes közterületein tapasztalható prostitúció visszaszorítása érdekében. A névtelen aktivisták fotókkal, videókkal dokumentálnák a jelenséget. A rendőrség szerint nehéz a bizonyítás.

Schneider Gábor (Dunántúli Napló)

Elkeseredett nyílt levélben fordultak a megyeszékhely városvezetőihez a Védett Övezet Pécs Mozgalom tagjai a közterületeken „nagy számban és koncentráltan észlelhető prostitúció miatt”. Mint írják, a pécsi lakosokból álló közösség nem kíván intézményesülni, különösen azért nem, mert „céljainkból fakadóan tagjaink jelentős része okkal tarthat a prostitúciót irányító bűnözők bosszújától.” A panaszosok szóvá teszik, hogy „a 6. számú főút és a Komlói út bevezető szakasza mentén is jelentős számú prostituált áll, vagy járkál minden délután és este. Annak ellenére, hogy mindkét útszakasz védett övezetnek minősül, ahol tilos szexuális szolgáltatásra felajánlkozni, ezt láthatóan semmibe veszik.”

A mozgalom tagjai kérik a városvezetést, hogy haladéktalanul tegyen érdemi intézkedéseket a védett övezetekben folyó tömeges prostitúció teljes felszámolására, de nem várják tétlenül az eredményeket. Levelük tanúsága szerint nemcsak hogy figyelemmel fogják kísérni a szóban forgó útszakaszokat, de „munkatársaink és támogatóink rendszeresen fénykép- és videófelvételeket készítenek a jogsértő tevékenységet folytató prostituáltakról. Bízunk benne, hogy munkánk mihamarabb eléri célját: egy élhető várost, ahol a törvényben rögzített tilalmat nem lehet semmibe venni, és a prostitúcióból hasznot húzó bűnözők nem tarthatják rettegésben a lakosságot. Ahol a jogsértő magatartással szemben nem kell, hogy tehetetlennek érezzük magukat, és nyugodtan otthon érezhetjük magunkat a saját otthonainkban” – olvasható levelükben.

Lapunk az önkormányzat és a rendőrség álláspontjára is kíváncsi volt.

A polgármester a rendőrséghez fordult

Páva Zsolt lapunknak küldött válaszában hangsúlyozta, hogy a pécsi önkormányzat kiemelten kezeli a keleti városrész közbiztonságát és az ott lakók nyugodt életének biztosítását.

– Ennek érdekében már a korábbiakban utasítottuk a Közterület Felügyelet munkatársait a rendszeres járőrözésre, egyúttal anyagi támogatásban részesítettük a polgárőrszervezeteket. Le kell szögezni azonban: a rend fenntartásában, a jogszabályok betartatásában nem az önkormányzat a leginkább illetékes szervezet, hanem maga a rendőrség – hangsúlyozta a polgármester.

Páva Zsolt a mozgalom levelét eljuttatta Pécs rendőrkapitányának, és azt kérte tőle, hogy a lehető legnagyobb jelenléttel támogassa a rendőrség a helyiek nyugodt életét, gondoskodjon fokozottan a közbiztonságról, és külön ügyeljenek a járőrök a prostitúciót érintő jogszabályok maradéktalan betartatására.

Járőrök és portyaszolgálatok

„Gyárváros területén a nap 24 órájában 2 fő 1 gépkocsival, illetve 6 és 22 óra között 2 fő mozgóőr lát el gyalogos szolgálatot, és rendszeresek a bűnügyi portyaszolgálatok. Két fő mozgóőr főként a Hősök tere–Szabolcsfalu, míg két fő a Fehérhegy–Budai Vám környékén járőrözik gyalogosan. Ezenfelül 9 fő körzeti megbízott dolgozik a város ezen területén, szolgálati időbeosztásuk igazodik a bűnügyi és rendészeti feladatokhoz. Bejelentés esetén rövid időn belül járőrt irányít a Gyárvárosi Rendőrőrs vagy a rendőrség ügyelete a város más részéből az adott területre, azonban a korábbiakhoz képest nagyobb számú bejelentés nem érkezett” – írta a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

Várják a használható bizonyítékokat

„A rendőrség – a fennálló jogi szabályozás figyelembe vételével – kiemelten kezeli a prostitúciós jelenséget és a lehetséges, valamint a szükséges intézkedéseket megteszi a közbiztonság fenntartása érdekében” – reagált a lapunk megkeresésére a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság. „A területileg illetékes rendőri szerv járőrei, valamint körzeti megbízottai rendszeresen, visszatérő jelleggel ellenőrzik a prostitúciós tevékenységet folytató személyek jelenlétét, rendelkeznek-e az előírt orvosi igazolással, illetve megszegik-e valamilyen módon a törvényi előírásokat, és szükség esetén eljárást kezdeményeznek.

A prostitúciós tevékenységet folytató személyekkel kapcsolatban általában névtelen bejelentés érkezik. A bizonyítási eljárás eredményessége azonban nem csak a bejelentő személyazonosságának felvállalásától függ. A rendőrség mindig a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján dönt a jogsértés megvalósulásáról. A bejelentő, aki egyben a jogsértés tanúja is, azonban a legtöbb esetben nem vállalja az eljárásban való részvételt. A tiltott prostitúció miatt folytatott ügyekben ezért rendkívül nehéz az út mellett, a buszmegállókban ácsorgókkal és jogsértő magatartást tanúsítókkal szemben a bizonyítás.

A rendőrség továbbra is számít a lakosság segítségére abban, hogy a tiltott prostitúció visszaszorításában minél hatékonyabban tudjon eljárni. Az észlelt jogsértések esetén tegyenek bejelentést a rendőrség ügyeletére, vagy hívják a 107, illetve 112 segélyhívó számok valamelyikét. A rendőrség minden bejelentésre reagál, és a szükséges intézkedéseket megteszi. Amennyiben egy adott területről több bejelentés érkezik, a rendőrség a rendelkezésre álló erők (gépkocsizó járőrök, mozgóőrök, illetve gyalogos járőrök) átcsoportosításával, visszatérő ellenőrzésekkel reagál.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!