Közélet

2016.12.03. 18:00

Misével, koszorúzással, műsorral emlékeznek

Európában csaknem mindenhol megünneplik december 4-én a bányászok védőszentje, Szent Borbála napját. Baranya sem kivétel.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

A természettel vívott harc egész Európában közös bányászhagyományokat és szokásokat alakított ki. A Borbála-kultusz az erre utaló első írásos emlékek szerint 1350 körül Németalföldről, Kuttenbergből eredt és terjedt el Európa-szerte. Magyarországon először Selmecbányán lehetett találkozni a Borbála-tisztelettel, és innen terjed el a Felvidéken, elsősorban a bányavárosokban.

Baranyában is évtizedek óta tisztelegnek a veszélyes szakmák védőszentje és a bányászat előtt december 4-én, ezúttal sem lesz másként. Komlón már pénteken megkezdődtek a Borbála-napi megemlékezések: délután a Jánosi Engel Adolf-szobornál koszorúztak, majd településtörténeti konferencia volt a múzeumban, este pedig térségi közkincsgálát tartottak a színházban. Vasárnap, azaz Borbála-napon 14 órától a komlói köztemetőben tisztelegnek az elhunyt bányászok emlékre előtt, délután háromtól az újtelepi emlékkőnél tartanak megemlékezést. Ezt múzeumi séta követi 15.30-tól, végül 17.30-kor tiszteletadásra kerül sor a márkacsille emlékhelynél. A napot ünnepi szentmise zárja 18 órától. Pécsett a városi Borbála-napi megemlékezés a Budai vámi Szent Borbála-szobornál lesz 15 órakor, majd ünnepi szentmisével emlékeznek meg a vértanú Szent Borbáláról Pécsszabolcson a Magyarok Nagyasszonya-templomban. A szentmise december 4-én, vasárnap 17 órakor kezdődik, ezt követően fejet hajtanak a templomkertben a Szent Borbála-emlékműnél. Este fél hétkor pedig Borbála-emlékműsor lesz a Szent Borbála Közösségi Házban (Komlói út 195.).

Akad állás a vájártanulóknak

A hetvenes-nyolcvanas években a Mecseki Ércbányászati Vállalat (MÉV) és a Mecseki Szénbányák összesen mintegy 18 ezer embernek adott munkát. Az elmúlt években ismét napirendre került a bányák újranyitása, Komlón a vájárképzés is elindult. Az első évfolyamból azonban mára mindössze hárman maradtak, újabb osztály pedig nem is lett, mivel nem volt elég jelentkező. Polics József, Komló polgármestere korábban elmondta, a képzés neve sokakat félrevezet: azt hiszik, csak szénbányába mehetnek a végzettségükkel dolgozni. Pedig a megszerzett képesítés minden bányába, legyen az kő-, homok- vagy érc-, jó. Sőt. A három végzős diáknak már meg is van munkája: a jelenlegi állás szerint földtani laborban fognak dolgozni.

Van is múzeum, meg nincs is

Aki tervezi, hogy a Borbála-napot valamelyik bányász- múzeumban tartja, annak tudnia kell, hogy a Mecseki Bányászati Múzeum föld alatti vágatai továbbra sem látogathatók, mivel még folynak a könnyező házigomba kiirtásának munkálatai. Csak a felszíni tárlat tekinthető meg. Komlón továbbra sincs bányászmúzeum, de van egy új bányászati kiállítóterem, amit nemrég adtak át a könyvtár épületében. Az eredetileg 1993-ban létrehozott terem több elemmel bővült: a kiállítási tárgyak között bányászlámpák, márkafal, makettek, bányász egyenruhák, lapátok, szobrok és fotók is helyet kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!