Közélet

2016.05.27. 17:32

Megújulhat az uránnegyed szíve

Mintegy nettó 160 millió forintból megvalósulhat az uránvárosi piac modernizációja, további nettó 245 millióból a Hajnóczy utca rendbetétele.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A fejlesztés forrása gyakorlatilag biztosított, ugyanakkor pályázati formában hívható le a két külön projektben tervezett beruházás fedezete.

– A Hajnóczy utcai piac fejlesztését a helyiek kérték az önkormányzattól. Mint azt az Uránváros Konzultáció eredményei is mutatták, a választ adó közel ezer uránvárosi család kétharmada szeretné a piac modernizálását, s a helyi termékek előnybe hozását – nyilatkozta a témával kapcsolatosan Decsi István, uránvárosi önkormányzati képviselő.

Tihanyvári Dóra, a szóban forgó körzet önkormányzati képviselője a részletekről szólva a következőket mondta:

– A beruházásokat a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) forrásaiból tennénk meg, azon belül pedig a helyi gazdaságfejlesztési intézkedés keretében. Amennyiben a közgyűlés rábólint az erről szóló előterjesztésre, úgy a szóban forgó összegből újulhat meg a piac 2017 nyarára.

Mint megtudtuk, a beruházás keretében nemcsak a piac elemei újulhatnak meg – a felújított csarnoképületben a fedett árusítóhely egy jelentős részét helyi, baranyai termelők-őstermelők számára tartanák fenn –, a fejlesztések során az úgynevezett rövid ellátási lánc előírásait, továbbá kényelmi higiéniai szempontokat is figyelembe vesznek.

A jelenlegi tervek szerint azonban nem csupán a kispiac újul meg, hanem a teljes Hajnóczy utcát rendbe teszik a Laterum hoteltől egészen a Bihari János utcáig, ezen a területen további zöldfelületeket és parkolókat hoznak létre. Pluszban közel egy kilométernyi kerékpárutat is kialakítanak, amely a Tüzér utcánál csatlakozna az egyetemi kerékpárút-hálózathoz.

A piacfelújításról szóló előterjesztés tegnap az esti órákban a közgyűlés elfogadta.

A csarnokról

Tovább folyik a pécsi központi vásárcsarnok beruházásának előkészítése. Mint ismeretes, a fejlesztés kapcsán kiírt tervpályázat első fordulójában nem hirdettek győztest, a tavaly közzétett munkák legjobbjaival tovább folytatja a tárgyalásokat az önkormányzat, illetőleg a vagyonkezelő Holding. Lapunk információja szerint továbbra sincs változás a beruházás ütemezésében, a tervek szerint az új vásárcsarnok 2018 második felére épülhet fel, a jelenlegi csarnoktól délre eső szomszédos telken. A régi csarnok az új felépüléséig állni és működni fog, csak az átköltözéshez szükséges néhány napon nem lesz piac. Nincs érdemi elmozdulás ugyanakkor a korábban a a belváros másik pontján működő, nagyon népszerű Búza téri kispiac ügyében. A piac visszaállítását sokan látnák szívesen, ahogy a keleti városrészben élők is szeretnének egy uránvárosi méretű piacteret.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!