Közélet

2014.09.09. 14:31

Kisvaszaron hajnalban támadt az árvíz

Ősz őrmester beköszönt. Szombaton Mánfán az éjszakai órákra figyelőszolgálatot alakítottak. Kisvaszaron három ház került a víz alá. Fotó: MTI - az alsómocsoládi halastó kiöntése.

bama.hu (forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, időkép.hu)

17:30 - Alsómocsolád továbbra is csak traktorral, illetve teherautóval közelíthető meg. A település vezetése gondoskodott munkagépek készenlétbe állításáról annak érdekében, hogy az emberek át tudjanak kelni azon a 150 méteres szakaszon, ahol jelenleg is mintegy 40 centiméteren áll a víz. A lakosság ellátása biztosított, ma reggel mindenki el tudott indulni a munkahelyére, illetve iskolába is.

Intenzív védekezési munkálatok folynak Szigetváron is. Az Alapi Gáspár utca mentén öt szivattyúval emelik át a vizet a patakot összekötő vízelvezetőbe.

Dencsháza településen a polgármester vezetésével negyven személy két munkagéppel a vízelvezető árok töltését erősíti és magasítja. A szántóföldekről érkező nagy mennyiségű víz elvezetését szolgálja majd a megerősített árok. A Szigetvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség ezer darab homokzsákot szállított a helyszínre.

Szentegáton az Almás patak töltésétől tizenöt méterre egy buzgár jelent meg, amely kimoshatja a töltést. A polgármester vezetésével harmincan védekeznek a patak mentén. A katasztrófavédelem közel háromszáz homokzsákot biztosított a védekezéshez.

Drávapalkonyán az esőzések következtében egy családi ház életveszélyessé vált, ezért az ingatlanban lakó három személynek rokonokhoz kellett költöznie.

15:20 - Alsómocsoládon és Kisvaszarban jártunk

[caption id="" align="alignleft" width="334"] fotó:Laufer László
[/caption]

Fotós kollégánk készített sorozatot az árvíz által sújtott területekről. Alsómocsoládon a megáradt halastó miatt van útlezárás, itt még halak is úszkálnak a közúton. Kisvaszarban egy család megmutatta vízzel elöntött otthonát.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] fotó:Laufer László
[/caption]

08:00 - Kitelepítés Kisvaszaron

Három házat öntött el a csapadékvíz a Baranya megyei Kisvaszaron, a Móricz Zsigmond utcában. A víz eltávolításán a szomszédos Tolna megyéből érkezett dombóvári tűzoltók dolgoznak. A három ingatlanból három gyermeknek és kilenc felnőttnek kellett ideiglenesen kiköltöznie, rokonoknál szállásolták el őket.

Vasárnap

[caption id="" align="alignleft" width="334"] fotó: MTI
[/caption]

10:35 - Már Baranyában is van elzárt település

Alsómocsolád településen a lezúduló nagy mennyiségű csapadék, valamint a szomszédos Szalatnak településen lévő halastó vízszintjének megemelkedése miatt egy lakóház került veszélybe. Az épületet a pécsi polgári védelmi felügyelő irányítása mellett háromszáz homokzsákkal körbevették. A víz a lakóépületbe nem tört be. Az Alsómocsoládra bevezető 65174 jelű utat, a 3+800–4+400 kilométerszelvény között a halastó kiöntése miatt vasárnap 5 óra 40 perctől lezárták. Mintegy százötven méteren jelentős vízátfolyás van az úton, ezért a település csak traktorral és teherautóval közelíthető meg, a vízszint már apadásnak indult.

Mánfán még tegnap este, a helyben rendelkezésre álló, körülbelül háromszáz homokzsákkal bevédték az alacsonyan fekvő területeket. Az esőzés intenzitásának megszűnésével a Baranya csatorna vízszintje apadásnak indult.

Bikal településen a kora esti időszakban hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt a település mellett található halastavak vízszintje megemelkedett. A településre visszafolyó víz miatt a falu legmélyebb pontjain, a Petőfi Sándor és Arany János utcáin átfolyó víz hét lakóházat és egy régi tűzoltó szertárat veszélyeztetett. A pécsi polgári védelmi felügyelő koordinálásával kétszáz homokzsákból huszonöt helyi lakos ideiglenes gátat épített az ingatlanok védelme érdekében.  A polgári védelmi felügyelő intézkedett az éjjeli figyelőszolgálat megszervezéséről. A csapadék megszűnésével itt is javult a helyzet.

Szombat

21:50 - Kora este egy óra alatt helyenként húsz milliméter csapadék esett.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt ezer homokzsákot szállított a megyei polgári védelmi főfelügyelő Mánfa településre, ahol a Fábián Béla utcában az úton hömpölygött a víz. A vízelvezető árkok nem bírták elvezetni a csapadékot, ezért a település alsó területeit elöntötte  Mecsekből lezúduló víz. Lakóházak nincsenek veszélyben, de az éjszakai órákra figyelőszolgálatot alakítottak a településen. A szolgálat a csapadékvíz által veszélyeztetett utcákat, és az árkok állapotát figyeli, és szükség esetén gátat építenek a helyszínre szállított homokzsákokból és homokból.

Szigetváron egy Deák Ferenc téri családi ház alagsorából szivattyúztak vizet  a város hivatásos tűzoltói.

Hetvehelyen szintén egy családi házban okozott gondot a csapadékvíz, itt is a szigetvári beavatkozók szivattyúzták ki a vizet.

Mohácson a Petőfi Sándor utcában egy tizenöt méteres faág tört le, amely veszélyeztette a járókelőket és a közeli épületeket. A helyszínre mohácsi tűzoltókat riasztottak.

19:40 - A mai nap sem múlt el eső nélkül Baranyában, ám jó hír, hogy legalább már látni a végét.

Nem jó hír azonban, hogy a baranyai vízfolyások, patakok, csatornák is duzzadnak. Mánfánál már homokzsákolni kell - jelentette tudósítónk. Szintén problémás Komló és Mánfa között a közlekedés, mert helyenként annyi sarat és kavicsot hordott a víz az útra, hogy nehezen lehet közlekedni. Nem árt az óvatosság, figyeljünk oda!

Csütörtök

Már 70 milliméter eső esett

Csütörtök délig Sellyén 70 mm eső esett. Ezzel az országban élen áll ezzel az értékkel. Ez több, mint egy havi érték, és még nincs vége. Jön még három esős nap.

Pécsen és a környékén eddig 30 mm körüli csapadék hullott.

Csütörtökön sem áll el az eső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint az ország felén 24 óra alatt több mint 30 milliméter eső hullhat, ezért másodfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya megyében.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan csapadékos tájakon 16-22, másutt 23-30 Celsius-fok között várható, késő este 15-20 fok között alakul a hőmérséklet.

Korábban írtuk: A kellemes, nyárias hétfői napot követően kedden is nyárias hőmérsékleteket mérhetünk majd a délutáni órákban, a hét második napján a keleti, északkeleti tájakon 28-30 fok köré melegedhet a levegő, de máshol is 24 és 27 fok közötti értékekre számíthatunk. Hajnalban sem lesz hideg, 12 és 17 fok közé csökken mindössze a hőmérséklet. Nem lesz jelentős a légmozgás, de az esti órákban északnyugaton már északnyugatira fordul a szél, ami a változás előjele lesz. Hétfőn északon és az Alföldön elszórtan egy-egy zápor kialakulhat. Majd kedden kezdetben északon alakulhat ki egy-egy futó zápor, a délutáni óráktól pedig nyugaton, északnyugaton kell záporok, zivatarok kialakulására számítani. Az esti órákban már nagyobb területen is megjelenhetnek a csapadékot adó felhők.

---------------------------------------------------------------------------
A legfrissebb időjárási előrejelzést itt találja.
---------------------------------------------------------------------------

Szerdán hidegfronti hatás várható, mely egy magassági hidegcseppnek lesz köszönhető. Ez fogja meghatározni az időjárásunkat a hét közepén, de akár még a hétvégi időjárásra is kihatással lehet. Szerdán, csütörtökön és pénteken is sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Országos átlagban sok csapadék hull majd le ismét, nagyobb területen is több, mint egy havi csapadékmennyiség várható, de ennek területi eloszlása még meglehetősen bizonytalan. Ismét számítani kell majd egyes patakok, folyók megáradására.

Szerdán nyugaton, északnyugaton lehet élénk az északi, északnyugati szél, majd csütörtökön és pénteken többfelé élénkülhet, erősödhet meg a szél. Zivatarok környezetében akár egy-egy viharos lökés is előfordulhat. A hőmérséklet is visszaesik, 18 és 23°C közötti értékeket mérhetünk szerda délután, ettől csak délkeleten lehet pár fokkal melegebb. Csütörtökön és pénteken a keleti tájakon ismét 25 fok fölé melegedhet a levegő, máshol viszont továbbra is lesznek olyan területei az országnak, ahol a csúcshőmérséklet a 20 fokot sem fogja elérni.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!