Közélet

2014.07.22. 12:38

Lakott területeken is megjelentek a pockok, állami irtás nincs

A rágcsálók csanem teljesen feltúrták, tönkre tették a veteményeseket Pécsen, a Dózsa György úton.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Már lakott területeken is felbukkantak a pockok. Egy olvasónk jelezte, hogy a pécsi Dózsa György úton, a 27-es busz egykori végállomásánál először a közterületen láttak pockokra utaló nyomokat, amelyek hamarosan a kertekben is megjelentek. A rágcsálók csanem teljesen feltúrták, tönkre tették a veteményeseket, és ők akármennyire szorgalmasan öntözgetik az üregeket, próbálják őket távol tartani, szinte semmi eredménnyel nem járnak. Állítják, a városi és állami szervektől hiába kértek segítséget, azt a választ kapták, hogy csak patkányirtást végeznek hivatalból, a rágcsálók elleni védekezést maguknak kell megoldaniuk.

Ahogy lapunkban korábban beszámoltunk, a földeken már június elején óriási károkat okoztak az enyhe telet tömegesen átvészelő, majd gyorsan szaporodó pocok. A rágcsáló miatt néhány gabona-, repcetáblát be is kellett szántani. A kialakult helyzet miatt a gazdák megkapták az engedélyt az erősebb irtószerek használatára is.

A nagyüzemi vegyszeres irtás mellett a védekezés hatékony formája lehet csalétkes irtószerek kirakása vagy T alakú ülőfák kihelyezése a pockok természetes ellenségei, a baglyok, ölyvek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!