Közélet

2015.04.18. 19:24

Külföldi hordókban végzi a jó minőségű magyar méz

Annak ellenére, hogy Magyarország az évi húszezer tonnás méztermelésével Európa élvonalába tartozik, és az unión belüli mézkereskedelem csaknem 40 százalékát adja, a mézfogyasztás szempontjából szinte az utolsók között vagyunk.

Hajdu Zsolt

Dr. Kovács Dezső, a Mecseki Mézes Körút koordinátora elmondta, jelenleg évi 0,7 kilogramm a fejenkénti hazai mézfogyasztás, ami gyakorlatilag naponta még egy fél kávéskanálnak sem felel meg.

A szakember szerint mindenképpen az eddiginél több kormányzati támogatásra, valamint komoly szemléletformálásra van szükség a lakosság és a méhészek körében egyaránt, hogy a hazai mézfogyasztás legalább megkétszereződjön. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor nem kell hordós mézként, olcsó áron, nagykereskedőkön keresztül külföldön értékesíteni a jó minőségű hazai mézet.

– A ma már elismert és eredményesen működő borászatok és borutak mintájára tettük meg a kezdeti lépéseket a Mecseki Mézes Körút programban. A körút legfőbb célja a kiváló minőségű mecseki kézművesmézek, méhészeti termékek népszerűsítése és a helyi értékesítés elősegítése. Ehhez hozzátartozik az egységes megjelenés és kínálat biztosítása, a méhészek marketing- és szakmai tudásának fejlesztése. Ennek megfelelően például egységes üvegekben, de egyéni címkével kínálják a méhészek termékeiket – mondta dr. Kovács Dezső.

A tapasztalatok szerint a programhoz csatlakozott méhészeknél és a Mézes Körút rendezvényein, kóstolókon, bemutatókon, diákvetélkedőkön komoly érdeklődés mutatkozott a méz iránt. Ezeken a rendezvényeken az érdeklődők megtalálhatták maguknak azt a helyi méhészt, akihez bizalommal fordulhatnak, és akitől termelői mézet és más terméket, propoliszt, virágport vagy éppen mézes krémet vásárolhatnak.

Mit adnak még?

A leggyakoribb mézfajták a repce, az akác, a hárs, a napraforgó és a selyemkóró méze, különlegesnek számít az aranyvessző, a gesztenye, a medvehagyma és a mézharmat. Többféle méhészeti terméket is készítenek és kínálnak a méhészek, amelyek jótékony hatással vannak szervezetünkre. Az egyik legismertebb a propolisz vagy méhszurok, amelyet a méhek főként a fák rügyeinek ragadós váladékából gyűjtenek. A virágpor koncentrált táplálék, biológiai értéke miatt jelentős energiaforrás. További ismert termék a méhpempő és a méhviasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!