Közélet

2016.12.02. 13:08

Közel egymilliárd forintból alakítják át a nagy múltú komlói intézményt

Majdnem egy milliárd forint érkezik hamarosan a városba iskolafelújításra.

Katus Eszter

A Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskolát és a Belvárosi Óvodát fenntartó Pécsi Egyházmegye ugyanis sikerrel pályázott az iskola felújítására, és több mint 896 millió forintot nyert fejlesztésekre.

Hajdu Zsófia, pályázati ügyekért felelős főmunkatárs lapunk kérdésére elmondta, olyan nagyszabású átalakítási munkálatra kerülhet sor, amely alapjaiban reformálja meg a tanítási körülményeket. A tervek szerint a jelenlegi iskolaépületet egy új épületszárnnyal (ráépített emelettel), tornacsarnokkal és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló egységekkel bővítik, emellett tantermek és irodák kialakítására is sor kerül.



– Jelen állapotában éppen annyi tanterem van az iskolában, ahány osztály. Emiatt tanítási időben az ebédlő helyiségét is be kell vonni az oktatásba – magyarázta Hajdu Zsófia. - A fejlesztéssel viszont szaktantermek, laborok jöhetnek létre amellett, hogy a tantermek is megfelelnek majd a szabványban előírt követelményeknek. A tornaterem például több, mint 530 négyzetméteres lesz, ami a meglévőnek több mint háromszorosa. Így nemcsak az órák megtartására lesz alkalmas, de az iskolai rendezvények helyszínéül is szolgálhat. Hajdu Zsófia hozzátette, a külső sportpályát az újonnan épülő tornaterem miatt áthelyezik, de ez a gyermekek rendelkezésére álló udvar méretét nem csökkenti jelentősen.

A munkálatok legkorábban jövő ősszel kezdődhetnek, hiszen a kivitelező személyét közbeszerzés útján kell majd kiválasztani. A beruházás nagyjából két év alatt valósulhat meg, de arra mindvégig figyelnek, hogy az oktatás zavartalanul folyhasson. A nagy zajjal, kényelmetlenséggel járó munkálatokat a tervek szerint az oktatási szünetekben végzik majd.

A legelső

A ma „belvárosiként” ismert oktatási intézmény Komló első iskolája volt. Működését 1937-ban kezdte, 1958-ban indult a zenetagozat, amely számtalan kórust nevelt ki, és szerzett hírnevet a városnak. Az iskolában ma is több mint 350 diák tanul. Az intézményt 2012-ben vette át a katolikus egyház, és idén ősztől a belvárosi óvodát is ők működtetik. A két épületet egyébként 2009-ben újították fel. Akkor lecserélték az elavult, rosszul záródó nyílászárókat, valamint gépészeti felújítást és utólagos hőszigetelést végeztek. Nagy képünkön az iskola, kis képünkön az átépítés látványterve látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!