Közélet

2015.08.28. 15:05

Konferencia Pécsen: a bevándorlók új kihívást jelentenek

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara ad otthont ezekben a napokban a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek IX. konferenciájának, amelynek kiemelt témája a migráció egészségügyi vonzata.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

A kérdés megvitatására Európa legelismertebb szakértői és egészségügyi vezetői érkeztek Pécsre. A tegnap reggel kezdődött konferencián elhangzott: a migráció az egészségügyet komoly, és több szempontból is szinte ismeretlen kihívások elé állítja – az előadók ugyanakkor többször is leszögezték: járványtól, tömeges megbetegedésektől nem kell tartani.

– A fő gondot inkább az jelenti, hogy a migránsok esetében semmit sem tudunk a kórelőzményekről – fogalmazott Margaret Greenfields, az angliai Buckinghamshire New University előadója. – A kivizsgálások így sokkal hosszabbak, és nem is lehetnek célzottak: minden részletre ki kell térnünk.

A befogadó országok egészségügyi ellátórendszerét nagymértékben megterhelik a migránsokkal való foglalkozás – ráadásul, ahogy Allan Krasnik professzor, az Európai Közegészségügyi Társaság Migráns- és Etnikai kisebbség-egészégügyi Szekciójának elnöke fogalmazott, a hatékonyság is kérdéses.

– A legnagyobb gond éppen a tranzitországokban van. Amikorra ugyanis elkészül állapotfelmérés eredménye, amikorra kezünkben lesznek a vérvétel vagy éppen a röntgen adatai, az alany már messze jár, s még arról sem lehet szó, hogy majd utánaküldjük a kórképet, hiszen fogalmunk sincsen, melyik országban telepedett le. Innen nézve tehát szinte felesleges a vizsgálat. Összességében elmondható, hogy egyelőre még nincsenek pontos válaszaink a helyzetre: minden alakulóban van. Ugyanakkor éppen az ilyen összefogások teremthetik meg a lehetőségét annak, hogy legyen előrelépés.

A konferencia apropóján együttműködési megállapodást írt alá a PTE Általános Orvostudományi Kara és a Donau Universität Krems a migrációs egészségüggyel foglalkozó szakemberek képzésének közös elindításáról.

Az összefogás új kapukat nyit

– A segítségnyújtás alapja a kölcsönös megértés – mondta Prof. Gudrun Biffl, a Donau Universität Krems dékánja. – Az egyetemek közös munkájából született képzés azt szolgálja, hogy könnyebb és még eredményesebb legyen a bevándorlók egészségügyi ellátása, amihez a lelki támogatás is hozzátartozik. A kapcsolatteremtés és a megértés nélkülözhetetlen a gyógyításhoz. Tudományterületek és kultúrák közötti együttműködés szükséges ahhoz, hogy ne csak közös nyelvet találjunk másokkal, de elsajátítsuk a társasági érintkezés, a kommunikáció szabályait is. Ismernünk kell a szokásaikat, a múltjukat, azt, hogy min mentek keresztül ahhoz, hogy segíteni tudjunk. Empátia és összefogás kell – fűzte hozzá.F. A.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!