Közélet

2016.12.02. 13:14

Iskolát szeretne Szigetváron az egyház

A közelmúltban dr. Udvardy György pécsi megyés püspök megkereste Szigetvár képviselő-testületét a Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola lehetséges egyházi fenntartásba vétele ügyében, mivel az egyházmegye területén egyedül a szigetvári térségben nincs még katolikus egyházi fenntartású oktatási intézmény.

K. E.

A kezdeményezés kapcsán a testületben többségben lévő Szigetvári Emberekért Egyesület nyílt levélben fordult az ügyben érintettekhez.

„Álláspontunk szerint erről a kérdésről a nevelők és a szülők támogatása nélkül nem lehet döntést hozni, hasonlóan szabályozza ezt a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény is, amelynek 74. § (3) bekezdése szerint „akkor adható át nevelési, nevelési-oktatási intézmény vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést, oktatást folytató fenntartó számára, ha az intézménybe beíratott kiskorú gyermekek, tanulók esetén a szülők, nagykorúság elérése esetén a tanulók több mint fele azt támogatja. Az állami intézményfenntartó központ akkor tehet javaslatot az oktatásért felelős miniszternek, hogy az intézmény átadásával egyidejűleg kössön köznevelési szerződést a vallási, világnézeti tekintetben elkötelezett nevelést-oktatást folytató fenntartóval, ha az iskola állami tulajdonban van, vagy a tulajdonos települési önkormányzat az átadásról döntött, és a nevelést-oktatást, a szakképzést a vallási, világnézeti szempontból el nem kötelezett nevelést-oktatást igénylő tanulók számára változatlan színvonalon biztosítja” – áll a közleményben.

Az egyesület a témában minél szélesebb körű egyeztetést szorgalmaz, hogy a végső döntést az érdekeltek által kialakított vélemény, illetőleg hatályos jogszabályok figyelembevételével hozzák majd meg az illetékesek. Mint a szervezet rögzítette, a jelenlegi helyzetben az érdekeltek körét elsősorban az oktatási intézmény tanári kara és alkalmazotti közössége, valamint az ott tanuló gyermekek és azok szülei jelentik.

A jogszabályi előírásokat követik

– Tudomásul vettük a katolikus egyház megkeresését, kértük, hogy igényüket mielőbb hivatalos formában is jelezzék – reagált lapunk érdeklődésére az üggyel kapcsolatosan dr. Vass Péter, Szigetvár polgármestere. Mint a városvezető elmondta, minden tekintetben a jogszabályi előírásokat követik az ügyben. Ha az érintettek – tanárok, szülők, nagykorú diákok – több mint 50 százaléka szeretné az egyházi felügyeletet, akkor folytatni fogják a tárgyalásokat az átadásról. Szigetvárnak egyébként két általános iskolája van önkormányzati tulajdonban, mindkettő állami (KLIK) fenntartás mellett. A polgármester emlékeztetett arra, hogy évekkel ezelőtt egyszer már felmerült egy általános iskola egyházi fenntartás alá vétele, akkor azonban nem valósult ez meg.

Címkék#szigetvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!