Közélet

2016.09.28. 18:25

Húsz hónap után találták meg az elveszett kutyát

Megható és egyben szívmelengető történet látott napvilágot a Facebookon. Közel két éves hiábavaló keresés után megkerült egy pécsi család kutyája.

Katus Eszter (Fotó: Facebook)

Még 2015. február 7-én csavargott el otthonról Kíra, az öt éves, ivartalanított keverék kutya. Az eb két szomszédos ház házőrzőivel együtt futott el. De míg a másik két kedvenc hamar meglett, Kírának nyoma veszett. A család mindent megtett, hogy felkutassa, fényképét számtalan helyen megosztották. Teltek a hetek, a hónapok, és a legtöbb gazda ilyenkor már lemond arról, hogy valaha viszontláthassa kedvencét. Kíra gazdái azonban nem így tettek. Bár egyre fogyott a remény, hogy valaki rátalál, időközönként újra megosztották a fotóját, hátha csoda történik. És így is lett.

A napokban egy ismeretlen kereste fel őket, hogy szerinte a kutya a pécsbányai közösségi ház udvarán él másfél éve. Természetesen a család azonnal odarohant – és az udvaron ott állt Kíra. - Nem hiszem, hogy van ennél nagyobb boldogság! Sírunk, nevetünk, és tudjuk, hogy újra a régi lesz! Nagyon gyenge és elesett, valószínűleg az egyik szemére megvakult, de rendbe fog jönni! Húsz hónap után is megismert minket, de azt a boldogságot, amit akkor láttunk, amikor a másik kutyusunk hangját meghallotta, soha nem fogom elfelejteni! – számolt be a könnyes találkozás pillanatáról az egyik családtag.
Az elveszett kutyák nagy része soha nem kerül haza, mert vagy befogadják őket, vagy elpusztulnak.

Félelemtől, vágytól hajtva

A legtöbb kutya kétféle ok miatt szökik el otthonról. Az egyik a párzási időszak, és az ezzel járó ösztön hajtotta vágy. Ilyenkor az ivaros kan kutyák szinte nem ismernek lehetetlent, és a legmagasabb kerítésen is átjutnak, hogy a tüzelő szuka nyomába eredhessenek. A másik ok a különböző zajok, hanghatások, amelyektől a kutyák megijednek és elszaladnak – így például a tűzijáték. Családi ház esetén érdemes tehát megerősíteni a kerítést, és elkeríteni egy területet, ahová az eb biztonságosan elzárható. A kutyákat  sétáltatáskor tartsuk pórázon, és érdemes őket ivartalanítani is.
A chip önmagban nem elég

Ahogy Kírának, sok más elveszett kutyának is van chipje, azaz egyedi azonosítója. Ez azonban keveset segít, ha nem kerül állatorvoshoz, vagy állatvédő szervezetekhez az eb. Nekik van ugyanis olyan készülékük, amivel leolvashatják a chip számát, és megkereshetik a tulajdonost a számítógépes rendszerben. A másik probléma, hogy olykor az állatorvos nem regisztrálja a chipet a petvetdata rendszerben, így hiába a sorszám, nincs hozzárendelve a tulajdonos elérhetősége. A mikrochip mellett tehát érdemes bilétát akasztani a kutya nyakörvére az eb nevével, illetve a gazda elérhetőségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!