Közélet

2014.09.01. 07:58

Hatalmas eső zúdult Baranyára

Baranya megyében is több helyütt gondot okoz a felhőszakadásból hirtelen lezúdult jelentős mennyiségű esővíz hétfő reggel.

K. E. I., bama.hu (forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Szigetvár több pontján pincékbe és épületekbe folyt be az esővíz. Pécsről vagy fél tucat bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére magánházakba és középületekbe beáramlott csapadékvízről. Mindkét településen a tűzoltók dolgoznak a kárt okozó víz kiszivattyúzásán, eltávolításán.

Pécsett egy kertvárosi óvodába is ki kellett vonulniuk a tűzoltóknak, mert a bejelentés alapján 5 centiméternyi víz állt az épületben.

Komlón is nehezen birkóztak meg a csatornák a nagy mennyiségű csapadékkal.  

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Komlón is nehezen bírták a csatornák Fotó: Hegedűs Dóra
[/caption]

Tudósítónk jelzése szerint Szajkon is komoly gondot okozott az eső. Több pincét elöntött a víz, a falu egy része iszapos sárban áll. Erőgépekkel takarítják az utcákat.

Kárászon sem indult jól a hétfő: az Ady Endre utcában a falu elején az iszap három udvart is elöntött. Lép Péter polgármester lapunknak elmondta, az áteresz okozta a bajt, amely - hiába jelezték többször az illetékes közútkezelőnek - nem lett kitisztítva.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kárászi gondok Fotó: Kárász önkormányzata
[/caption]

A heves eső által lemosott föld így sár formájában az útra és az udvarokba folyt.

Az időkép.hu mérőautomatái szerint Pécsen 54 mm, Kozármislenyben 47 mm eső esett. Ez egy havi csapadékmennyiségnek felel meg.

Mi várható még ma?

Szeptember első napján a Dunántúl és a középső tájak fölött sok lesz a felhő többfelé esővel, záporokkal, helyenként zivatarokkal. Főként nyugaton akár nagy területen is kiadós mennyiségű csapadék hullhat. A Dunántúlon erős, helyenként viharos lesz az északnyugati szél, és az errefelé élők kifejezetten hűvös, őszies időre készülhetnek, egészen nyugaton a 15 fokot sem éri majd el a legmagasabb hőmérséklet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!