Közélet

2015.11.26. 17:25

Gyorsabb lesz a röntgenezés

Gyorsabban és hatékonyabban fognak dolgozni azok a röntgengépek, amelyek a közeljövőben érkeznek majd meg a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának különböző egységeibe.

Fülöp Zoltán

Lecseréli egy elavult CT- és összesen tizenkét régi röntgenkészülékét a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja. A modernebb, pontosabb diagnosztikát lehetővé tevő, ráadásul energiatakarékos és gazdaságosabban üzemeltethető, összesen tizenhárom új képalkotó eszköz beszerzését az egyetem egy 1,17 milliárd forintos európai uniós támogatás felhasználásával finanszírozza.

Az új CT-berendezést a Janus Pannonius Klinikai Tömbben, a Radiológiai Klinikán üzemelik majd be, az új, emlőszűrésre használt mammográffal egyetemben. A további tizenegy röntgengépből a három fogászati röntgen a Fogászati és Szájsebészeti Klinikára kerül, három beépített és öt mobil röntgen pedig a Klinikai Központ telephelyein fog majd üzemelni.

A röntgengépek az igen elavult, összességében 18,5 évet meghaladó átlagéletkorú eszközök leselejtezését teszik lehetővé, az új CT-berendezés pedig egy kilenc- éves eszközt vált ki, ami a Janus Pannonius Klinikai Tömbben az ottani korszerű CT-vel együtt már képes lesz kiszolgálni az oda beköltöztetett magas progresszivitású, jelentős vizsgálati igényű orvos szakmák és az úgynevezett egykapus Sürgősségi Betegellátó Osztály együttes, korábbiakhoz képest jelentősen megnövekedett diagnosztikai igényeit.

Az új eszközök – amelyek elhasználódott elődjeikhez képest jelentős energia-, és ezzel együtt költségmegtakarítást is hoznak – hamarosan megérkeznek és néhány héten belül az orvosok, szakdolgozók és betegek rendelkezésére állnak.

Az orvosoknak, ápolóknak is jobb

Azt persze nyilvánvalóan botorság lenne feltételezni, hogy egy-egy ilyen beruházásnak azonnali hatása lenne az esetleges orvos- és ápolókivándorlásra, de ugyanakkor az tény, hogy a jobb felszereltség nyilvánvalóan a munkakörülményeket is javítja – nem egy külföldön munkát vállalónál ugyanis az is egy fontos szempont a kiköltözésnél, hogy hazánkban nem tud szakmailag fejlődni az elavult készülékek használatával. A Klinikai Központ mostani beruházása áttételesen tehát nem csak a betegek gyorsabb és hatékonyabb gyógyítását teszi lehetővé – a fiatal orvosok, ápolók immár ugyanolyan gépeken dolgozhatnak majd, mint amilyennel néhány országhatárral nyugatabbra tennék, azaz a munkakörülményeik sokkal jobbak lesznek.

Nem párhuzamosan működnek

A régi gépek, ahogy cikkünkben is írtuk, csaknem húszévesek – ez persze nem jelenti azt, hogy rosszak lennének, mindössze arról van szó, hogy ezen a téren is olyan nagy volt a fejlődés az elmúlt években, hogy ezen berendezések mára jelentősen meghaladottak. A röntgennél ráadásul hatványozottan számít mind a pontosság, mind a gyorsaság, s pont ez az a két terület, amelyen komoly előrelépéseket értek el az orvosi műszerek fejlesztésével foglalkozó cégek. A régi gépek és az újak nem egymással párhuzamosan fognak működni (ez egyébként a jelenleginél lényegesen komplexebb átstrukturálást is igényelne – hogy mást ne mondjunk, új rendelőkre lenne szükség), azaz nincs arról szó, hogy bizonyos betegeket az elavult, másokat a modern gépekkel fognak megvizsgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!