Közélet

2015.01.31. 09:26

Februártól dolgozhat Pécsett Orbán Viktor vejének cége

Pécs egymilliárdos hitelt vesz fel világításkorszerűsítésre, de a befektetés a kamatokkal együtt is megtérülhet.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Orbán Viktor miniszterelnök vejének cégeként híresült el az Elios Zrt., amely nyertese lett a pécsi önkormányzat által, közvilágítás korszerűsítésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárásnak. Az internetes cégadatbázisokból nem hámozható ki egyértelműen, ki, vagy kik a cégnek jelenleg a részvényesei, de az Átlátszó.hu a múlt év végén arról írt, hogy Tiborcz István minimum felerészben lehet tulajdonosa a társaságnak. Az Elios egyébként több magyar városban is nyert hasonló munkákat.

A közvilágítás korszerűsítésével kapcsolatos városházi elképzeléseket az ellenzék már korábban támadta, mondván, azt mindenütt uniós pályázati források segítségével valósítják meg, míg a pécsi önkormányzat egymilliárdos hitelt akar felvenni a beruházásra.

A Dunántúli Napló érdeklődésére a városházáról azt írták, a nyílt közbeszerzésre két ajánlat érkezett, az egyik pályázó azonban érvénytelen ajánlatot adott be, így nyert az ELIOS Innovatív Zrt. Ők 894,7 millió forint plusz áfáért vállalták a munkát. Mivel jól megtérülő beruházásról van szó, és mivel jelenleg nincs – sem uniós, sem hazai – pályázati lehetőség világításkorszerűsítésre, a városvezetés úgy döntött, hitelkostrukció keretében valósítja meg a beruházást. Elmagyarázták azt is, hogy hitelből akkor érdemes fejleszteni, ha a hitel törlesztőrészlete alacsonyabb, mint amennyi megtakarítást elér az önkormányzat a beruházással, és most ez a helyzet. Azt is elmondták, hogy a hitelfelvételről szintén közbeszerzési eljárás keretében döntött a város, a nyertes ajánlatot az OTP adta. A bank 1 milliárd 45 milliós kölcsönt folyósít, amiért 420,5 millió forintos díjat számolnak fel, ez azonban a jelenleg elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukció, közölték.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!