Közélet

2014.04.16. 16:23

Épülő víztározó: értékromlástól, szúnyogoktól tartanak páran

Minket senki sem értesített, mi fog történni 50-100 méterre a házainktól – panaszolta lapunknak egy magyarhertelendi család.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

 – Először csak a táblát tették ki, aztán megkezdték a földmunkát. Most már tudjuk, hogy egy víztározó készül a szomszédunkban, de ettől nem lettünk nyugodtabbak. A víz ugyanis szúnyogokkal jár, azok pedig betegségekkel: akik állatot tartanak, tudják, milyen könnyen elpusztul egy egész állomány a fertőzött szúnyogcsípésektől. De ez csak egy része a dolognak. Ez a terület, ahol lakunk, egy lápos, mocsaras rész volt, valószínűleg alapból nem adhattak volna rá ki építési engedélyt még a kilencvenes években. Mindig is süllyedt a talaj emiatt, de a munkálatok megkezdése óta még rosszabb lett a helyzet: a fal megrepedt, az ajtókat már nem lehet becsukni. Nem tudjuk, mit tehetnénk, de valószínűleg kártérítési pert fogunk indítani – tették hozzá.

Kovács Gyula, a település polgármestere döbbenten fogadta a lapunk által tolmácsolt panaszokat. Őt ugyanis eddig senki sem kereste meg.

– Bárki bejöhet az önkormányzathoz, szívesen elmagyarázunk, megmutatunk mindent. Lakossági fórumot nem kellett tartanunk az ügyben, de a község már évek óta vár egy ilyen lehetőségre, így nem okozhatott nagy meglepetést. Most uniós támogatásból végre megépíthetjük a tározót, hogy az esővíz ne okozhasson akkora bajt, mint a 2010-es árvíznél. Ez a közösség, a lakosság érdeke, hiszen akkor vízben álltak a házak, jelentős volt a kár. Ha elkészül, öt évig tározó marad, utána akár halastóvá is alakítható. Vagyis az ottani házak értéke nemhogy csökkeni, de nőni fog. Szúnyog pedig valószínűleg nem lesz több, mint amennyi eddig, a lápos területen volt – hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!