Közélet

2015.04.18. 14:35

Elvesztette lábát, de focizni szeretne fiával az édesapa

A fél megye összefogott, hogy összejöjjön a pénz egy aktív élethez szükséges műlábra, ami kétmillió forint.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Fábián Gyula, egy 37 éves pécsi családapa 11 éve veszítette el a jobb lábát.

– Minden egy szöggel kezdődött, amibe beleléptem. Vagyis nem, már jóval előbb, a születésemkor – meséli Fábián Gyula. – Nyitott gerinccel és dongalábbal születtem, emiatt később érzéskiesés és keringési zavar volt a lábamban. Próbáltam ezzel együtt élni, de akkor még nem sejtettem, hogy ennél rosszabb is lesz hamarosan.

Az apuka 15 éve belelépett egy szögbe, ám betegsége miatt nem érzett fájdalmat, így sokáig észre sem vette. Vérmérgezést és csontvelőgyulladást kapott. A gennyesedés elindult felfelé a lábán, és bár évekig küzdöttek érte, végül 2004-ben közölték vele, itt a vége. Vagy leamputálják a lábszárát, vagy a tüdőembólia fogja elvinni.

– Nem volt más választásom. Életben maradtam, a családom is mellettem állt, de a szakmámban elhelyezkedni már esélyem sem volt. Pedig asztalosnak tanultam, szerettem is csinálni, de sehova sem kellettem. Leszázalékoltak, most 64 ezer forint rokkantnyugdíjat kapok – árulja el Fábián Gyula.

És itt jön képbe az a pont, ami miatt az édesapa nem élhet teljes életet. A jelenlegi műlába ugyanis – bár több százezer forintba kerül – alkalmatlan arra, hogy aktív lehessen mellette. A szerkezet folyamatosan feltöri a térdét, gennyes fekélyeket, nyílt sebeket okoz. És persze fájdalmat.

– Szeretnénk biciklizni, focizni a tízéves fiammal, mint minden apuka, de ezzel a műlábbal nem megy. Próbáljuk összegyűjteni a pénzt egy másikra, de a legolcsóbb is több mint négymillió forintba kerül. A felét állja a tb, így már „csak” kétmilliót kell összegyűjtenünk – mutat rá az édesapa. – Néha elfelejtem, hogy nincs lábam, és rálépek, aztán elesek. De mindig felkelek a padlóról. Talán most is így lesz.

Betegek is segítenek

A Facebookon alakult egy csoport „Összefogás egy műlábért” névvel, már csaknem ezer tagja van. Aki nem tud pénzt felajánlani, kupakokat gyűjt, és azt adja a családnak. Pécsen túl Komló, Mohács és Egerág is beszállt az adománygyűjtésbe, eddig összesen 469 ezer jött össze. A csoport tagjai között többen küzdenek valamilyen betegséggel, de úgy vélik, ha tudnak máson segíteni, megteszik. Hiszen ők pontosan tudják, milyen nehéz egyedül.

Aki csatlakozna a kezdeményezéshez, hívhatja a 06-20/460-7140-es számot is.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!