Közélet

2016.12.04. 11:28

Élethű pisztolyok, félelmetes fegyverarzenál Pécsen

Az ember bóklászik a belvárosban, aztán az egyik helyen döbben látja, hogy ott nem pékárut, vagy képeslapokat lehet venni, hanem az eredetihez megszólalásig hasonló pisztolyokat, sőt félelmetes gépkarabélyokat is. Hogy is van ez? Erről kérdeztük meg Drinóczi Balázs „fegyverszakértőt”.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Ezek a fegyverek még az anyaguk alapján is élethűek. Nem veszélyes vagy szabálytalan a szabadpiaci értékesítésük?

– Nem engedély köteles önvédelmi fegyverekről van szó, bárki vehet ilyet, aki betöltötte a 18. életévét. Valamiféle papír mégiscsak kell hozzá, az úgynevezett MKH-tanusítvány, mely például tartalmazza az eszköz egyedi azonosítóját. Ezekhez az önvédelmi fegyverekhez viselési engedély is kérhető a rendőrségen, és nem kell különösebben indokolni, hogy milyen önvédelmi szándékból vette meg valaki az eszközt. Az engedélyt egy-két héten belül kiadják, ha az illető nem követett el korábban fegyveres visszaélést, vagy nem büntetett előéletű.

– Hányféle ilyen tökéletes fegyvermásolat kapható?

– Közel egy tucatnyi. És a gyártók valóban arra törekednek, hogy ezek a fegyverek valamilyen típusú éles fegyvert mintázzanak. Sokszor csak a hozzáértő személy tudja megmondani, hogy melyik lő ki gumilövedéket, melyik gázpatront, és melyik valódi lőszert.

– Mire képesek a gázpatronos, vagy gumilövedékes másolatok, mennyire probléma, ha gyerek kezébe kerül?

– Kötelező a védett helyen tárolásuk. Továbbá például a forgópisztolyoknál olyan nagy erő kell az elsütő szerkezet megmozdításához, amire egy kisebb gyerek nem képes, sőt, ez olykor még a felnőtteknek is gondot jelent. A pisztolyok 9 milliméteres gázpatronnal 4-5 méterre juttatják el a gázfelhőt. A gumilövedékessel pedig akár 5-10 méterig lehet viszonylag pontosan célba találni. S jókora erővel rendelkeznek, mert ezen a távon a legkisebb kaliberű gumilövedék is képes komoly sérüléseket okozni.

– Nem gond, hogy ezek a fegyvernek látszó tárgyak tökéletesen alkalmasak bűncselekmények elkövetésére?

–  A veszély fennáll, de mindenki a saját felelősségére használja, és egy ilyen tett ugyanúgy fegyveres rablás, mintha éles fegyverrel követték volna el.

– Mennyibe kerül egy önvédelmi szett tisztító eszközökkel, lövedékekkel?

– Egy gáz-riasztó összeállítás 40-45 ezerből megvan, egy gumilövedékes szett 60 ezer forint körül mozog. Mindenesetre egyre nagyobb a kereslet, van, hogy várólistára kell feliratkozni egy-egy típusért. Elég egy-egy súlyos ember elleni bűncselekmény és rögtön meglódul az igény.

– Az önvédelmi fegyverek mellett vannak airsoft fegyverek is. Mire használják ezeket?

– A gépkarabélyok döntően ilyenek, ugyancsak engedély nélkül vásárolhatók, és levegővel indítanak el 6 milliméteres műanyag golyókat. Leggyakrabban a paintballhoz hasonló hobbi terepharcoknál alkalmazzák ezeket a fegyvereket, és  védőfelszerelésben lőnek egymásra a felek. Pécs külterületén, régi bányaterületeken gyakran szerveznek efféle egy-két napos csapatküzdelmeket.

Gépésznek tanult

Drinóczi Balázs 1991-ben született Pécsett. A Miroslav Krleža horvát iskolába járt, A Zipernowsky Károly Gépipari Szakközépiskolában gépész szakon érettségizett 2010-ben. Maga is tart otthon teljes airsoft felszerelést, de játszani egyre kevesebb ideje jut. Négy éve rakta le a fegyverkereskedelmez szükséges jogosultságokat, és azóta dolgozik a szakmában. A legnagyobb hazai fegyverekkel foglakozó szaklapban több cikke megjelent már. Nős, felesége Veszna szlavisztikából diplomázott, és egy webshop horvát nyelvű részét készíti. Pécs-kertvárosban élnek.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!