Közélet

2014.10.21. 15:53

Brutális széllel érkezett a vihar: elfújta a szél a nagybani piac tetejét

Hajnal négy órakor érkezett meg a vihar Pécsre. Leszakadt a felsővezeték a pécsi állomáson, a nagybani piac tetejét lekapta a viharos szél. A legerősebb, 101 km/h sebességű széllökést Pogányban mérték a megyében.

bama.hu, zsj, időkép.hu, Pécs MJV

---------------------------------------------------------------------------
Küldjön képet, információt!
A bama.hu szerkesztősége várja az olvasók jelzéseit a viharos hidegfrontról: ha különlegeset lát-hall, ne habozzon, írja meg nekünk!
Használja hírküldő oldalunkat!
---------------------------------------------------------------------------

9:55 - Viharos szélre és kiterjedt csapadékmennyiségre figyelmeztet a meteorológia

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, a délutáni órákban a tegnapihoz hasonló erejű széllökésekre és nagy mennyiségű csapadékra lehet számítani a megyében.

Az előrejelzés szerint a késő délutáni óráktól a Nyugat-Dunántúlon az északi szelet 70-85 km/h, míg északkeleten az északkeleti szelet 65-75 km/h közötti széllökések kísérhetik.

A déli megyékben ismét kiterjedt csapadéktevékenységre számíthatunk: éjfélig Baranyában 25-35 mm mennyiségű eső eshet.

A 70 km/h-nál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat:

szilárd építményekről leszakíthatja a tetőfedeleket,
súlyosan megrongálhatja az energiaellátás és távbeszélő berendezések vezetékeit,
könnyű épületeket dönthet össze,
közlekedési zavarokat, akadályokat idézhet elő,
fákat törhet ki.

23:44 - 75 esethez vonultak a tűzoltók

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére hajnali öt órától érkeztek a jelzések a vihar okozta károkról, amelyek száma már délelőtt elérte az ötvenet.

A mai napon mindösszesen 75 jelzés érkezett az Igazgatóságra, amelyből a pécsi tűzoltóknak 51, a komlóiaknak 6, a szigetváriaknak 9, a siklósiaknak 1, míg a mohácsiaknak 8 esetben kellett műszaki mentést igénylő esethez vonulniuk. A jelzések a nap folyamán folyamatosan érkeztek, a tűzoltók helyszínről helyszínre jártak, hogy a káreseteket felszámolják.

A beavatkozást igénylő esetek jelentős többségében a viharos erejű szél miatt kidőlt fák, letört faágak miatt következtek be, amelyek az úttesten útzárat okoztak, villamosvezetékre, házakra, vagy gépjárműre dőltek. A Katasztrófavédelem hivatásos tűzoltói kézi szerszámokkal, láncfűrésszel avatkoztak be, ezzel elhárítva a veszélyt.

A szél az ingatlanok tetőszerkezetét sem kímélte. A vonulások kisebb részében a szél által megbontott tető, bádog, valamint lelógó, vagy elmozdult tetőcserepek miatt volt szükség tűzoltói beavatkozásra. Ezekben az esetekben az ingatlan lakóit, a járókelőket, vagy a gépjárműveket veszélyeztető szerkezeti elemeket a tűzoltók eltávolították, vagy a veszélyes területet körbekordonozták.

A heves esőzés és viharos erejű szél okozta eseteknél személyi sérülés nem fordult elő, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Három közlekedési baleset is történt a nap folyamán, két esetben személygépjárművek ütköztek, Komlón és Szederkény mellett, valamint Lad külterületén egy sódert szállító kamion borult az árokba, ahol két személy könnyebb sérüléseket szenvedett.

19:40 - Komlón is tombolt a szél

Ma reggel virradóra ez a látvány várta a komlói lakókat illetve az arra járó embereket Komlón a Petőfi téren.

11:49 - Nem kímélte a vihar a temetőt sem

A pécsi temetőben sírokat rongált meg a szél miatt kidőlt fa.

11:00 - Viharos szél: fakidőlések, épületkárok

Délelőtt 10 óráig már közel 50 esetben kellett a tűzoltóknak vonulniuk, elsősorban fakidőléshez, illetve épületkárokhoz. A viharos erejű szél több helyen kicsavarta a fákat helyéről, amelyek útzárat okoztak, vagy épületre, villanyvezetékre, gépjárműre dőltek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Bocskai utca hetes szám előtt álló fát csavarta ki a szél az épületek között (Fotó: Bruder István)
[/caption]

Ezekben az esetekben a tűzoltók kézi szerszámokkal a veszélyt megszűntették.
A heves széllökések házak, épületek tetőszekezetét is megrongálták.

10:19 - Ötven-hatvan percet késnek a vonatok a szigetvári vonalon

Ötven-hatvan percet késnek a vonatok a Pécs-Szigetvár-Barcs-Gyékényes vonalon. A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon 15-20 perc késésre kell számítaniuk az utasoknak - tájékoztatta a Mávinform szerdán az MTI-t.
A közlemény szerint a szigetvári vonalon Daránynál a viharban fa dőlt a sínekre, ezt a vasúttársaság szakemberei eltávolították, így újra járnak a vonatok.
Pécsett dízelvontatással indulhatott meg a közlekedés. A Mávinform korábbi tájékoztatása szerint a baranyai megyeszékhelyen reggel leszakadt a felsővezeték.
A menetrend szerinti közlekedés a déli órákra állhat helyre.

10:09 - Autókat törtek a le nem fékezett kukák

A BIOKOM Nonprofit Kft. állandó, 24 órás ügyeleti számaira (72/502-100, 80/200-590) október 22-én, szerdán hajnali 4 és reggeli nyolc óra között 36 darab bejelentés érkezett, de volt olyan, amely több helyszínt is tartalmazott.

A legjelentősebb károk olyan autókban keletkeztek (eddig 10 darabról van tudomásunk, de folyamatosan jönnek a bejelentések), amelyek társasházi hulladékgyűjtő-edények közelében álltak. A terepmunka során a BIOKOM Nonprofit Kft. járőrei és műszaki ügyelete meglátása szerint rengeteg le nem fékezett, járdára, utcára sodródott nagyobb méretű társasházi edény található a városban, amelyet a nagy erejű szél ide-oda cibál, kárt okozva ezzel gépjárművekben, illetve akadályozza a közlekedést is.

Sok fa dőlt ki a belvárosban

A hajnali és reggeli időszakban 20 fakidőlést jelentettek be vagy észlelt a műszaki ügyelet. Ezek jelentős hányada a belvárost érinti, azon belül is a Jókai utca-Móricz Zsigmond tér környékét. Jelenleg folyik a fahulladékok feldarabolása, illetve elszállításuk. A BIOKOM Nonprofit Kft.-nek reggel óta minden városrészben van egy-egy munkacsapata, amely a letört ágakat, gallyakat gyűjti össze. Nagyobb ágleszakadás, amelyek szintén kárt okozott (pl. kerítés, autó esetében) az értesülések szerint kb. 20-25 helyen található. (Az említett káresemények száma reggel 8 órai adat.)

08:37 - A pécsi állomáson dízelvontatással megindult a forgalom

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalon, Pécs állomáson 6 óra 10 percre a szakemberek ideiglenesen megjavították a felsővezetéket, így dízel vonatatással megindulhatott a közlekedés. A mozdonyváltás miatt azonban 15-20 perc késésre kell számítani az utasoknak. A Pécs-Szigetvár-Barcs-Gyékényes vonalon a vihar fát döntött a vasúti pályatestre, Darány állomásnál. A vonalon közlekedő vonatok utasai, 50-60 perc közötti késésre számítsanak. A menetrend szerinti közlekedés mind a két vonalon a déli órákra állhat helyre.

08:30 - Betegszállító akadt el az Árpádtetőn

Az úttestre dőlt egy fa Árpádtetőn. Rövid időn belül kiérkeztek a katasztrófavédők munkatársai, akik szabaddá tették az utat.

08:09 - Több helyen is károkat okozott a viharos szél a megyében

Huszonnyolc bejelentés érkezett a megyei katasztrófavédelem ügyeletére hajnaltól.
- Pécsen egy iroda tetejét rongálta meg a szél.
- Pécs belvárosában egy tűzfalra dőlt a fa.
- Szigetváron leszakadt egy vezeték, egy fa pedig a vasúti sínre dőlt.
- Mohácson fakidőlésekhez vonultak.
- Komlón egy konyha tetejét fújta el a szél.
- Két baleset is volt a megyében, Szederkényben és Komlón. Személyi sérülés nem történt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kidőlt fa a Kertvárosban (Fotó: Takács Dorka)
[/caption]

07:46 - A nagybani piacnak lekapta a tetejét a viharos szél

Hajnal négy órakor érkezett meg a vihar Pécsre. Villámlásra, dörgésre ébredhettek az emberek, majd megjött a viharos szél is. A legerősebb 101 km/h sebességű széllökést Pogányban mérték, Királyegyházán 83 km/h-s, míg Pécsen 64 km/h-s volt a legerősebb.
A katasztrófavédelem ügyeletesétől megtudtuk, hogy Pécsen a szél lekapta a nagybani piac tetejét.

07:25 - Leszakadt a felsővezeték Pécs állomáson

Jelentős késéssel közlekednek a vonatok a pécsi, a barcsi és a sellyei vonalon, mert leszakadt a felsővezeték Pécs állomáson szerdán reggel.  Az utasok 30-60 perc közötti késésre számítsanak a helyreállításig.

                   ------------------------------

Brutális szelet jósolnak: országosan piros, Baranyában narancs a riasztás

A Dunántúli jelentős részére piros figyelmeztetést adott ki a várható brutális erősségű széllökések miatt az OMSZ, Baranya egyelőre megússza narancssárgával. Hidegfrontok hoznak lehűlést, viharos szelet, a hegyekben hózáporok is lehetnek. Kedd reggelre megérkezett az első hidegfront, de ez még nem hozott durva lehülést. Szerda reggelre érkezik egy újabb hidegfront, és ez fogja meghozni az igazi, markáns változást.

--------------------------------------------------------------------
Folyamatosan frissülő helyi időjárás-előrejelzést ITT talál.
--------------------------------------------------------------------

Sokfelé ismét csapadékos időre ébredhetünk, esőre, záporokra, helyenként zivatarokra kell számítani, egyes tájainkon jelentős mennyiségű csapadék is hullhat, a hegyekben hózáporok is lehetnek. A front mögött az északnyugati szél viharossá fokozódik, a Dunántúlon 90-100 km/h-s lökések is előfordulhatnak. A hideg levegő beáramlása miatt mindössze 6 és 12 fok közötti maximumokra van kilátás. A szél miatt a Balaton déli partjára ismét kiönthet a tó vize.

Viharos szél, hózáporok az ünnepnapon

Nemzeti ünnepünkön is sok felhő lesz felettünk, eső, zápor helyenként előfordulhat, a hegyeinkben pedig egy-egy hózápor is kialakulhat. Viharos lesz az északi, északnyugati szél, mely megzavarhatja a szabadtéri programokat, illetve egyes rendezvények akár el is maradhatnak. A hajnali órákra mindössze 2 és 7 fok közé csökken a hőmérséklet, a kevésbé szeles északkeleti tájakon talajmenti fagy sem zárható ki. A legmelegebb órákban mindössze 7 és 12 fok között alakulhat a hőmérséklet, a viharos széllel együtt pedig hőérzetünk nagyon alacsony lesz.

Pénteken is folytatódik a szeles, hideg idő, többfelé számíthatunk dél felől esőre, záporokra.

Páva Zsolt közleménye: vigyázzunk egymásra

"Ezúton hívjuk fel a pécsi polgárok figyelmét, hogy meteorológiai szolgálat jelzése szerint ma éjszakától az északnyugati szél megerősödik, viharossá fokozódik, és nagy mennyiségű csapadék várható. Előreláthatólag városunkban 70-90 km/órás széllökések és 40 mm csapadék várható.

Kérem, hogy az utcákon és a parkokban a fák környékén fokozott figyelemmel tartózkodjanak, parkoljanak, hogy az esetlegesen leszakadó ágak ne okozhassanak sérülést! A kisebb hulladéktároló edényeket helyezzék szélvédett helyre, a nagyobb méretű társasházi kukákat pedig jól rögzítsék le, ugyanis a nagy erejű szél felboríthatja azokat, illetve parkoló gépjárműveknek lökheti őket.

Megerősítettük a városi ügyeletet, és már előre kitisztítottuk a jelentősebb vízelvezető árkok, víznyelők, átereszek, hordalékfogók nagy részét, hogy el tudják vezetni a lehulló csapadékot. Munkatársaink 24 órás szolgálatban dolgoznak a városban. Folyamatosan készenlétben állnak, hogy az erős szél miatt esetlegesen kidőlő fákat és leszakadó ágakat eltávolítsák.

A vihar következtében bekövetkező károk megelőzése, illetve elhárítása érdekében szükség esetén hívják a BIOKOM Nonprofit Kft. éjjel-nappal hívható ügyeleti telefonszámait: 72/502-100, 80/200-590."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!