Közélet

2015.08.28. 11:40

Baranyai önkormányzatokra, vállalkozásokra utaznak a csomagküldő csalók

A csalók leleményessége úgy tűnik határtalan. Baranyai önkormányzatokat, vállalkozókat most azzal a trükkel próbáltak meg rászedni, hogy termékmintát, szolgáltatást tartalmazó küldemény kézbesítésekor átvételi elismervénynek álcáztak egy „szerződést”.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Az új csalási módszer baranyai megjelenésére a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hívta fel a figyelmet.

– Több önkormányzattól és vállalkozástól érkezett jelzés a napokban a kamaránkhoz egy eddig nem tapasztalt csalás gyanújával. Az érintettek egy bizonyos cégtől kaptak csomagot, amelyben termékeket/szolgáltatásokat kínáltak számukra. Az ügyfeleket megtévesztve, ezek átadás-átvételekor olyan csomagátvételi elismervényt használtak, amely egy szerződéskötéshez hasonló. A későbbi kellemetlenségek, anyagi veszteségek elkerülése érdekében felhívjuk a figyelmet, hogy mielőtt bárki bármi ilyen jellegű dokumentumot aláír, a papíron levő apró betűs részeket is olvassa el! – tájékoztatott és figyelmeztetett az ügyben a gazdasági önkormányzat.

Mint megtudtuk, a csalárd módon fellépők feltételezhetően arra alapozták próbálkozásukat, hogy a települési önkormányzatok alkalmazottai, cégek, vállalkozások képviselői kellő figyelem nélkül – mintegy rutinszerűen – veszik át a küldeményt, és írják alá az ahhoz tartozó átvételi elismervényt. Amiben esetleg – egy hivatalos szerződéshez megtévesztően hasonlító formában – vállalnak kötelezettséget egy termék, egy szolgáltatás árának kifizetésére.

A gazdasági kamara arra hívja fel a figyelmet, hogy kellő körültekintéssel elkerülhetők a csalással kezdeményezett „szerződés” kellemetlen következményei.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság állásfoglalása szerint amennyiben megtévesztéssel veszik rá a vállalkozást a szerződéskötésre, úgy jogosan támadhatja meg és kérheti érvénytelenítését a bíróságon. Ha gyanú merül fel tisztességtelen kereskedői magatartásra, panaszbejelentést a hatáskörrel rendelkező Gazdasági Versenyhivatalnál tehetnek.

Gazdasági társaságok, önkormányzatok esetében alapító okiratok, munkaköri leírás szabályozza, ki köthet szerződést, ki vállalhat pénzügyi kötelezettséget, ami mindkét félt kötelezi a szerződés érvényessége szempontjából.

Ha a követelést támasztó cég vinné bíróságra az ügyet, úgy neki kell bizonyítania, hogy nem szándékos megtévesztéssel vettek rá a szerződéskötésre.

Közzététellel is próbálkoztak már

Az üzleti, hivatali szférában nem példa nélküli, hogy csalással próbálnak meg fizetésre bírni figyelmetlen vállalkozókat, önkormányzatokat. Legutóbb több gazdálkodó szervezet is jelezte, hogy a „Magyar Kereskedelmi Nyilvántartási Intézettől” a jegyzékükben való közzétételért 24 000 forintos díj megfizetésére felhívó levelet kapott. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kivizsgálta az ügyet. Megállapította, hogy a cégjegyzék szerint ugyan létezik a Magyar Kereskedelmi Nyilvántartási Intézet Kft., a szervezetnek tulajdonított levél azonban teljességgel félrevezető. Ezért a kamara a benne foglalt fizetés teljesítését nem javasolta. A gazdasági önkormányzat egyidejűleg a szükséges jogi lépéseket is megtette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!