Közélet

2015.03.26. 17:45

Az üzletekbe már megérkezett a húsvét

Idén is kiemelten ellenőrzi a hatóság a termékek származását és jelölését.

H. Zs. (Dunántúli Napló)

Már hetek óta kaphatók az üzletekben a húsvéti csokifigurák, csokitojások, festékek, matricák, dekorációk, azonban ha eddig nem is figyeltünk rájuk, már csak jó egy hét maradt a „Nyuszi” megérkezéséig. Ha nem akarunk kapkodni, érdemes körülnézni a boltokban, és a piacon, mit, hol érdemesebb megvásárolni.

Szinte mindenütt hirdetnek sonka akciót is, egyes üzletekben már 1200 forintért is kapható, azonban vannak, akik esküsznek a házi készítésű és érlelésű sonkákra, ezek csaknem dupla ennyibe kerülnek. A tormaválaszték is bővült, ebből érdemesebb megvennünk, a vastagabb szárakat, amit könnyebb lereszelnünk, illetve az íze is erőteljesebb.

A tavaszi időszakra és az ünnepekre idén is készülnek az ellenőrök, március 16-tól április 6-ig vizsgálják a termékeket a szakemberek. Ebben az időszakban – a NÉBIH koordinálásával – a húsvéthoz kapcsolódó termékeket ellenőrzi az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, ez az előállítókat és a forgalmazókat egyaránt érinti.

Természetesen nem csak a tojásra és a sonkára koncentrálnak, ennél jóval szélesebb területet vizsgál meg a hatóság, például a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, de a borászati és egyéb alkoholos termékek is górcső alá kerülnek. Ebben az időszakban megsokasodnak az élőállatok is, elsősorban a nyúl és a bárány szállítások, amit szintén szigorúan vizsgálnak a szakemberek.

A hatóság kiemelt figyelmet fordít a tojások jelölésére, hogy például a származási hely a vásárlók számára is egyértelműen azonosítható legyen. A magyar eredetűként jelölt zöldség-gyümölcs esetében is fokozott hangsúlyt kap a származás ellenőrzése.

A vásárcsarnokban is az ünnepre készülnek már, a polcok megteltek sonkával, tojással és zöldségekkel. Az örömteli vásárlásba egy kis torzsalkodás is vegyül, mint mondják az árusok, csak ketten foglalkoznak nagyban tojástermesztéssel. Ugyanakkor többen is árulnak jelöletlen tojást, amit ugyan a minap ellenőrzött a hatóság, de az ő embereik nem tértek vissza, viszont az árusok igen. Ezek a kereskedők azt mondják, csak ötven tyúkot tartanak, így nem kötelező a hatósági jelzés.

A parasztsonka a megfelelő

Dr. Szabó Gézát, a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület vezetőjét arra kértük, segítsen abban, milyen is a jó húsvéti sonka, mire érdemes figyelnünk. Mi az a néhány tulajdonság és tanács, amiket követve akár olyanok is tisztességes áruhot jutnak, akik most vesznek majd életükben először saját maguk húsvéti sonkát a családjuknak.A falusi turizmus egyesület korábban régiós-baranyai húsvéti sonkamustrát is tartott, minek tapasztalatai szerint ilyenkor még fiatalok a sonkák, a sós pác és a füst uralja a zamatokat, de az illatokat is. Az elsődleges sós-füstös és hús ízek háromszögében az érett sonka zamatok még nem tűntek fel. Ám ezek arra éppen jók, hogy megfőzve a húsvéti ünnepi asztalra kerüljenek.

Szabó Géza kiemelte: a kereskedelemben, de a vásárcsarnokban is tucatnyi sonkaféleség kelleti magát. Kötözött, paraszt- vagy magyar sonka, de a távolabbi tájak termékei is: pármai, serranó, prágai. Legjobb azonban a húsvéti főtt sonkához a hagyományos parasztsonka, vagy más nevén magyar sonka! Ezek lassú, sókeverék felhasználásával történő pácolással készülnek, amely folyamat 4-6 hétig is eltart. Alapanyaga sokféle lehet a megszokott bőrös, szalonnás sertés comb és lapocka mellett marhacomb és vad is előfordulhat. A szalonna vastagsága a 2 cm-t nem haladhatja meg, de a kiváló mangalica sonkánál a szalonnás rész vastagabb. A hús és szalonna elvárt aránya 4:1. A sonkakészítés következő fontos fázisa a füstölés, kemény fával, maximum 15-20C0-on, 1-2 hétig. Ezt követően a hűvös és szellős kamrában érik a jó füstölt sonka. Hogy mit várunk el egy jó sonkától? Bőre és a szalonnája a füstöléstől világos sárgásbarna, a húsrészek élénk vöröses árnyalatúak. Állaguk nem lehet beszáradt, ám enyhe nyomásra sem engedhet nedvet. Ízükben a sós, füstölt jelleg nem nyomhatja el a hús aromáit. B. A.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!