Közélet

2016.02.10. 19:13

Átadás előtt a tüskésréti naperőmű

Az utolsó fázisához érkezett a Tüskésréten épülő naperőmű összeszerelése. Lapunk információja szerint két-három héten belül átadják a mintegy 5 milliárd forintból épülő energetikai telepet.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Ha előbb nem, legkésőbb három hét múlva hivatalosan is bemutatják a jelenlegi legnagyobb pécsi beruházás, a város határában épülő napelempark végeredményét. Bár sem a beruházó MVM Hungarowind Kft., sem pedig a kivitelező alvállalkozók nem fogadták szívesen a sajtóérdeklődést – különösen a munkálatok fotózását tiltották –, lapunknak sikerült nyomon követnie a fejleményeket.

Pár héttel azután, hogy a kormány tavaly október végén jóváhagyta a Pécsre tervezett óriási naperőmű-beruházás 3,5 milliárd forintnyi uniós támogatási szerződését, egy decemberben született friss határozattal ezt újabb 1,5 milliárd forinttal egészítették ki, ugyancsak uniós pénzből. Ezzel a 7 megawatt teljesítményre tervezett naperőmű további 3 megawattnyi kapacitással növekedett.

A város határában, a Tüskésréten a tereprendezési munkálatokkal indult meg a beruházás, még novemberben. Ahogy azt korábban megírtuk: a projektre kiírt pályázatot az alternatív- energia-hasznosítással foglalkozó, állami tulajdonú MVM Hungarowind Kft. nyerte el. A döntés szakmai körökben azért keltett meglepetést, mert egy olyan vállalat végezhette el a teljes beruházás kivitelezését, mely eddig semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik naperőművek telepítésével kapcsolatban.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A távolban már látszik a hatalmas napelempark
[/caption]

A mintegy 20 hektáros területen eredetileg 140 ezer négyzetméternyi napelemet szereltek volna fel, aminek teljesítménye 1600 négyfős család éves áramfogyasztásának felel meg. A plusz 3 megawattnyi kapacitásbővítéssel hazánk egyik legnagyobb napelemparkja valósul meg Pécs határában. A fejlesztés forrása még az előző uniós ciklus maradványkerete, ezért volt olyan sürgős a kivitelezés.

Marokkóban működik az eddigi legnagyobb

A pécsi alternatívenergia-telepet Közép-Európa egyik legnagyobb napelemes erőműveként harangozták be még tavaly ősszel, ugyanakkor ma már tudjuk, hogy már Magyarországon is működik ennél nagyobb naperőmű: a német RWE Mátrai Erőművében egy 15 MW teljesítményű egységet adtak tavaly át. Az elmúlt időszakban – többségében uniós támogatással – Európa több országában is épült 10–25 MW közötti teljesítményű napelempark. Ennél lényegesen nagyobbak működnek az Egyesült Államokban. A világ legnagyobb naperőműve mégsem a tengerentúlon van. A napokban ugyanis óriási, 160 megawatt teljesítményű naperőművet adott át VI. Mohammed marokkói király országa középső részén, a sivatagban található Varzazátban. Az erőmű csak az első lépcsője egy gigantikus teljesítményű (500+ MW) beruházásnak.

A város folytatná

Azt, hogy a fejlesztés hány munkahelyet hoz a város számára, egyelőre még mindig nem tudható, de a szakmai gyakorlat szerint az ilyen típusú létesítmények nem igényelnek túl nagy humán erőforrást. Lapunk érdeklődésére kiderült, hogy a már működő hasonló létesítmények tíz fő alatti létszámmal üzemelnek napi 24 órában. Mint megtudtuk, a pécsi naperőmű létrehozását segítette az MVM Zrt., a hőerőművet is érdekeltségei között tudó Pannonpower és az önkormányzat együttműködése. Ez az együttműködés azért lehet fontos, mert a város szeretné, ha a következő években saját forrásának bevonásával – esetleg újabb uniós támogatás elnyerésével – újabb naperőmű épülhetne Pécsett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!