Közélet

2015.01.31. 12:37

Alig akad szabad állás a megye munkaerőpiacán

Szinte eltűntek az állásajánlatok a megye munkaerőpiacáról. Mint megtudtuk, nem feltétlenül szezonális jelenségről van szó.

Kaszás E. (Dunántúli Napló)

Míg a korábbi években – különösen egy jól előkészített baranyai állásbörze idején – nem ritkán 1200-2000 közötti állást is tudtak ajánlani az érdeklődőknek, az utóbbi hónapokban gyakorlatilag eltűntek a gazdasági szereplők állásajánlatai a megye munkaerőpiacáról. Ez nemcsak a médiában megjelenő álláshirdetésekben látszik meg, hanem az Állami Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében is – a rendszeresen frissített adatbázis jelenleg alig száz baranyai tételt tartalmaz. Mint a lapunk által megkérdezett foglalkoztatási szakember elmondta, nem pusztán a szezonalitás hozta, hogy ilyen kevés betöltendő munkahelyre van igény. Nem csak a szabad állások alacsony száma figyelhető meg, hanem az is, hogy eltűntek azok az álláshirdetések is, amelyek egy-egy munkakörből, foglalkozásból többet is, akár tízes nagyságrendben várnák a jelentkezőket.

A foglalkoztatási szolgálat jelenlegi listáján egyébként 370 ezer forint a legmagasabb kínált fizetés, egy pénzügyi és költségvetési osztályvezetői státuszhoz, a legalacsonyabb 54 ezer forint egy takarítói álláshoz.

Csak a közmunka

Az állásszűke helyzet ellenére a megyének az elmúlt másfél évben jelentősen javultak a munkanélküliségi mutatói. Míg két-három esztendővel ezelőtt még közel 30 ezer volt a nyilvántartott munkanélküliek száma, addig tavaly év közepétől stabilan 18 ezer körül mozog az álláskeresők száma. A látványos javulás azonban egyértelműen a közfoglalkoztatás kiterjesztésének köszönhető. A Baranyát érintő közmunkaprogram tavaly szeptemberben ért a csúcsra, amikor meghaladta a 14 ezret a közfoglalkoztatottak száma.

Innen toboroznak

A vállalkozói szféra képviselői egyértelműen a megye gazdaságának állapotával magyarázzák a kevés álláslehetőséget. A vállalkozások zöménél párját ritkítja a munkahelyteremtő célú beruházás, a megyében mindenki inkább arra törekszik, hogy a megrendeléseihez igazítsa költségeit és a céges létszámát. Míg Baranyára nem jellemző a nagyobb létszámú munkaerőfelvétel, addig megyénkben folyamatosan jelen vannak a Fejér, Komárom és Győr-Moson-Sopron megyékből érkező munkaerő-toborzó cégek. Egy másik érdekes trend, hogy szabad álláshelyek jellemzően csak a más megyékbe vagy külföldre távozók miatt keletkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!