Közélet

2015.08.03. 11:37

Akár két héten belül megnyílhat a menekülttábor Martonfán?

Akár már augusztus 15-én megnyílhat a martonfai menekülttábor, legalábbis részlegesen, ez a nem hivatalos hír érkezett hétfőn reggel a falu vezetéséhez. A martonfaiak, és a nekik szorítók csütörtökön félpályás útlezárással tiltakoznának a 6-os úton, majd pénteken Pécsett, a Széchenyi téren. A kormány továbbra sem tájékoztatta őket. A tiltakozókat igazoltatták hétfő este.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Volt olyan hírünk is, persze nem hivatalos, amely szerint októberben nyílhat meg a volt lőtéren, a közvetlen közelünkben a tervezett menekülttábor, amelyről szombaton reggel mi is csupán a hírekből szereztünk tudomást, de ma már azt is hallottuk, hogy jóval korábban, akár augusztus közepén érkeznének ide az első menekültek – válaszolta hétfőn délelőtt a Dunántúli Napló megkeresésére Csémi Gabriella, a Pécstől csupán 10-12 kilométerre lévő Martonfa alpolgármestere. Ez a távolság egyébként még ennyi sincs Pécs-Hird és a tábor helyszínének gondolt volt lőtér között.

A fent említett, ugyancsak nem hivatalos információ ugyanis arról szólt, hogy a volt lőtéren konténerházakat telepítenének, abban helyeznék el a menekülteket, vagyis körülbelül lenyírnák a füvet, és leraknának néhány konténert, amelybe az első menekültek már két héten belül, augusztus 15-én megérkezhetnek.

Folytatják a sátrazást

Amint arról beszámoltunk, a tiltakozás már megkezdődött Martonfán, többen kiköltözve a házaikból sátrakat vertek fel a tervezett tábor helyszínén. Erről az alpolgármester azt mondta, hogy ezt a tiltakozást is folytatják, sőt egyre többen lesznek, és aki megteheti, éjszakára is ott marad. A martonfaiak többsége ellenzi, hogy a közelükben menekülttábor épüljön, azt viszont nyugodt szívvel elmondhatja, hogy azt minden lakos, hogy diktatorikus módszerekkel, mindenféle értesítés nélkül jelölték ki a helyszínt, amely a közművek teljes hiánya miatt egyáltalán nem tűnik alkalmasnak, illetve nagyon drága lehet a terület táborrá való alkalmassá tétele.


Frissítve: Hétfőn este fél kilenckor egy osztagnyi készenléti rendőr jelent meg a pörkölthöz készülődő falubelieknél. Egyikük tájékoztatása szerint a Nemzeti Földalapkezelőtől - a terület tulajdonosától - érkezett bejelentés a terület jogszerűtlen használata miatt, ezért minden jelenlévőt igazoltatniuk kell - adta hírül a hír24.

Hétfőn nagyjából százötvenen gyűltek össze a domboldalon, többen jöttek a környékbeli településekről, Hirdről és Pécsváradról is.

Hargitai szerint ősz közepére készül el a tábor

- A kormány mindenképpen olyan helyszíneket keresett az új állomásoknak, amelyek külterületen vannak, ilyen a martonfai, pontosabban a perekedi egykori lőtér is - fogalmazott a képviselő a PécsiÚjság.hu-nak. - A területen legfeljebb ezer főt befogadni képes konténertábor épül, ami várhatóan az ősz derekára készülhet el. A helyszínt minden szükséges közművel ellátják, s a lakók orvosi ellátását is biztosítani fogják.

Hargitai János elmondta azt is, a Magyarországon menedéket kérők kérelmük elbírálásáig laknak majd a befogadó táborokban, így Martonfán is. A migránsokat szervezetten szállítják majd Martonfára, s a tábor őrzéséről is gondoskodnak.

- Ugyanakkor nem börtönről van szó - jelentette ki a politikus -, azaz az nem akadályozható meg, hogy a táborlakók elhagyják a létesítményt, ha akarják.

Valószínűsítik, hogy nyílt lesz a tábor

A martonfaiak már ezen sem csodálkoznának, hiszen arról sem tudtak, hogy a kétszázhúsz lelkes kis falu közigazgatási területén található volt katonai gyakorlótéren nyílt befogadótábort létesítene a kormány. Habár abban a kormányrendeletben, amely Martonfát és Sormást jelölte ki két új menekülttábor alapítására, az konkrétan nem volt nevesítve, hogy nyílt tábort építenének, de az alpolgármesternek nincsenek kétségei efelől, hiszen nem bűnözőkről van szó, nem lehet, legfeljebb csak részben korlátozni az ő szabadságukat. Azt is tudják, hogy ezeket az embereket el kell helyezni valahol, nagyon határozottan hangsúlyozta, hogy a tiltakozásuk nem a menekültek ellen szól, hanem a kormány módszere ellen, miszerint a velük való előzetes egyeztetés, vagy legalább információadás nélkül kijelölték a területet. A legnagyobb baj szerintük a helyszínnel az, hogy azon semmiféle közmű nem található. Náluk sincsen minden közmű, például szennyvíz, habár 2010 előtt nyertek pénzt egy saját rendszer kiépítésére, a válság miatt mégsem vállalták annak lakossági és önkormányzati terheit.

Ezer fő, de akár többen is érkezhetnek

Ugyanakkor azt sem tudják biztosan, hogy hány főt fogadhatna be a martonfai tábor, de az ugyancsak nem hivatalos hírek ezerfős létesítményről szólnak. Arra is láttak azonban már példát, hogy a valóságban tervezettnél is több menekültet fogad egy-egy tábor, így az sem kizárt szerintük, hogy nem is ezer menekült lesz a közelükben, hanem akár ennél is jóval többen. Az biztos, hogy a kétszázhúsz lelkes falu jelenleg nagyjából erre a méretre, de semmiképpen sem többszörös számra van a meglévő közművekkel kalibrálva.

Utat zárnak le, a pécsi főtérre mennek

Most van folyamatban két tiltakozó akciójuk bejelentése is. A terveik szerint csütörtökön délután, nagyjából 15 és 20 óra között a 6-os úton félpályás útlezárást, forgalomlassító demonstrációt szerveznek, mintegy két kilométeren a hirdi tető és a lőtérre vezető martonfai leágazó között. A Facebookon már van egy közösségi csoportjuk, amely jelenleg 3500 főt számlál, egyebek mellett ezen is hírt adnak a fejleményekről. Például arról a tervezett, szintén most engedélyeztetés alatt álló másik demonstrációjukról, amelyet pénteken 18 órára a pécsi Széchenyi térre hirdettek meg. Oda transzparensekkel és szórólapokkal kívánnak kivonulni

A kormány még nem válaszolt nekik

Arra kérdésünkre, hogy a közelben lévő, szomszédos településekkel terveznek-e összefogást, fellépést, az alpolgármester úgy fogalmazott. hogy természetesen már megkeresték őket, de jobbára csak a civilek, a helyi lakosság köreiből jelezték támogatásukat, illetve azt, hogy részt vesznek a demonstrációikon, és maguk is tiltakoznak, a többi település vezetőitől egyelőre még nem kaptak ilyen megerősítést. Ahogyan érdeklődésünkre Csémi Gabriella azt is elmondta, hogy a kormányoldalról sem jött még semmilyen hivatalos információ a részükre, az elküldött és a sajtóban is közölt nyílt leveleikre sem kaptak még választ a kormánytól, és úgy tudják, hogy a sormásiak is ugyanebben a helyzetben vannak.

Egyeztet a Belügyminisztérium

Friss hír, és nemcsak új, de fontos fejlemény is a Martonfára tervezett menekülttábor ügyében, hogy Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára telefonon kereste Bosnyák Andrást, Martonfa polgármesterét azért, hogy találjanak egy időpontot, ahol egyeztethetnek az ügyben.

Csémi Gabriellától, a község alpolgármesterétől megtudtuk azt is, hogy a tervezett találkozónak egyelőre nincsen még pontos időpontja, de ők szeretnék, ha még ezen a héten ez megtörténne. Egyelőre csak a megbeszélésről kezdődött egyeztetés, a pontos témákat, illetve azt, hogy milyen részletességű tájékoztatást kaphat majd a martonfai polgármester, egyelőre nem tudni. Mindeközben az is kiderült, hogy a rendőrség tudomásul vette a csütörtöki forgalomlassító demonstráció és a pénteki pécsi, Széchenyi téri tiltakozás bejelentését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!