Közélet

2015.08.03. 16:32

A Zrínyi-terembe kerül a gyűjtemény

A Zrínyi-emlékterem kialakításának projektje elérhető közelségbe hozta, hogy mi­előbb visszakerülhessenek a szigetvári vár múzeumába a Zrínyi-kutatások leletanyagai.

K. E.

A teljes török kori szigetvári leletanyagot még 1998-ban szállították a vármúzeumból a pécsi Janus Pannonius Múzeumba a nem megfelelő tárolási, gondozási feltételek miatt. A műtárgyakat azóta is a pécsi intézményben őrizték. A két város önkormányzatának megállapodása szerint haszonkölcsön-szerződés formájában közel egy évszázadig a kisváros múzeumának kezelésébe kerül a szigetváriak számára felbecsülhetetlen értékű leletanyag.



Ráadásul méltó helyre is kerülnek vissza a történelmi ereklyék, ugyanis idén meghatározó állomásához érkezett a szigetvári vár évek óta tartó felújítása. A város egy korábbi pályázat sikere nyomán nemcsak egy a mai kor igényei­nek megfelelő látogatóközpontot alakíthat ki a várban, hanem a várvédő kapitány, Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója kapcsán egy Zrínyi-emlékterem kialakítására is kormányzati támogatást kapott. A két létesítmény a jövő évi jubileumi városi ünnepre, a szeptember első napjaiban tartott Zrínyi Napokra készülhet el maradéktalanul.

Címkék#szigetvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!