Közélet

2014.10.24. 18:30

A sürgősségin nincs különbség beteg és részeg között

A szabályozás szerint az alkoholmérgezés ellátása is az akut kórképek közé tartozik, így a részegek és kábítószeresek is a sürgősségire kerülnek a többi beteggel együtt.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

„Miért nem lehet más helyiségben kezelni és elkülöníteni a többi betegtől a sürgősségire bevitt részegeket, illetve a drogosokat, narkósokat” – tette fel sokak nevében a kérdést egy olvasónk, aki betegsége miatt sajnos szinte naponta találkozik ehhez hasonló esetekkel az ellátása során. „Miért ordítozhatnak a folyosón, miért szidhatják az orvosokat, a nővéreket és a betegeket, miközben maguk alá piszkítanak, és azt sem tudják, hogy mit csinálnak. A tünetekkel és a rosszulléttel küszködő páciensek erre nem kíváncsiak, hanem nyugalomra és nyugodt ellátásra vágynak, ugyanakkor az orvosok is sokkal nyugodtabb körülmények között végezhetnék a munkájukat” – folytatta.

A Dunántúli Napló kérdésére, dr. Endrei Dóra, a PTE Klinikai Központjának általános főigazgató-helyettese elmondta, hogy a sürgősségi betegellátáson belül állandó – és régi keletű – vita zajlik az alkoholos detoxikálás helyzetéről.

– Az alkoholt önmagában vagy egyéb tudatbefolyásoló szerekkel együtt alkalmazó páciensek sajnos gyakori problémát jelentenek a sürgősségi ellátáson belül, ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint az alkoholmérgezés is a sürgősségi akut ellátási kórképek közé tartozik. A más betegségekkel a sürgősségire érkező betegek ellátásakor valóban gondot okoz, hogy az ide érkezők közös váróban töltik az idejüket, kórképtől függetlenül. Bár a jogi környezet jelenleg ellentmondásos, terveink között szerepel az elkülönítés megoldása az új sürgősségin, illetve annak közelében, a szakmai és infrastrukturális lehetőségek
figyelembe vételével – hangsúlyozta dr. Endrei Dóra.

Több a drogos is

Az általános adatok alapján nagy terhet rónak a kórházra azok, akiknek semmi bajuk nincs, csak a kijózanodásukhoz kell asszisztálni. Ilyen naponta előfordul, hétvégéken és ünnepnapokon még több részeget visznek be a kórházba, ugyanakkor az ittas állapotú emberek könnyebben lesérülnek. A tapasztalatok szerint az utóbbi 8-10 évben a tudatmódosító szerek által mérgezettek lettek többen, a részeg páciensek száma változatlanul magas. A 13-16 év körüliek száma pedig az elmúlt tíz évben jelentősen emelkedett Magyarországon mindenütt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!