Közélet

2014.10.23. 17:28

„A múlt egy erőforrás, amire építhetünk”

Az 1956-os forradalomra emlékeztek csütörtökön több helyen is a megyében.

F. Z. (Dunántúli Napló)

Bár az időjárás finoman szólva sem volt kegyes azokhoz, akik úgy gondolták, hogy az 1956-os forradalomra közösségben, ünnepélyes keretek között a leginkább méltó emlékezni, a méltóságteljes hangulatot sehol sem csökkentette a gyakorta eleredő eső.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] fotó: Löffler P.
[/caption]

 A megyeszékhelyen például sokan összegyűltek csütörtök délelőtt a Színház téren – igaz, aprócska bizonytalanságot azért felfedeztünk az arcokon. Az egyszer csak begördülő Csepel teherautóval például sokan nem nagyon tudtak mit kezdeni. (Ilyen járműnek hogyan adhatnak behajtási engedélyt, kérdezte valaki mögöttünk. Jeleztük neki, hogy ez a bedöcögés történelmi hangulatot hivatott felerősíteni - egy lemondó legyintés volt a válasz.)

– A múlt egy olyan erőforrás, amire építhetünk – kezdte ünnepi beszédét dr. Debreceni László nyugalmazott tiszti főorvos, aki az ''56-os pécsi eseményeken egyetemistaként vett részt. – Sőt, építenünk kell: a mai fiatalok számára az akkori dolgok már csak történelmi események, amelyekkel nehéz azonosulniuk. Holott az a forradalom nyitotta ki a kaput, akkor lépett be az európai történelembe Magyarország.

Debreczeni László hozzátette: bár az ''56-os események mára már olyannak tűnnek, mintha egy görög sorstragédiából lennének átemelve, az akkori szereplő 58 évvel ezelőtt nagyon is valóságosnak érezték minden pillanatát.

Pécsett később a 48-as téri 56-os emlékműnél is volt koszorúzás, ahogy a megyében több helyen is, így például Villányban, Siklóson, Szigetváron, Komlón, Mohácson, Sellyén, Bólyban és Pécsváradon – igaz, néhány helyen a rossz idő miatt az ünnepségeket a helyi művelődési házban tartották meg.

Fontos a biztos megélhetés

Valószínűleg sokan meglepődtek, amikor a pécsi megemlékezésen Olexa Sándor a mikrofonhoz lépett – ahogy ő is elmondta, szülei is csak négy évesek voltak akkor, amikor kitört a forradalom. A Mohácsi Farostlemezgyár Munkástanácsának elnöke ugyanakkor érdekes gondolatokat osztott meg a jelenlévőkkel. Elmondta többek között, hogy az ''56-os hősök azért is küzdöttek, hogy a biztonságos megélhetés garantált legyen – az ő véleménye szerint azonban ezért ma küzdeni kell, így a mai fiataloknak a forradalom ezen üzenetét is ismerniük kell.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!