Közélet

2016.06.29. 15:23

A háziorvosok fele nyugdíj előtt áll – vagy amellett dolgozik

Minden második háziorvos néhány év múlva eléri a nyugdíjkorhatárt, avagy már nyugdíjasként praktizál Baranyában, ami aggasztó, emiatt sürgető megoldásra van szükség. Igazából rövid időn belül a mostaninál jóval nagyobb gondok lehetnek a háziorvosi és gyermekháziorvosi alapellátásban, ha nem lesz döntő változás. Annyi pozitívum van azonban, hogy már nemcsak országosan, hanem helyben is elindult a megoldáskeresés, nem kizárt, hogy lesz valamiféle helyi ösztöndíjrendszer.

Babos Attila

A közelgő Semmelweis-nap (július 1.) apropóján adományozott tegnap a Magyar Orvosi Kamara baranyai szervezetének elnöksége elismerő díjat a 82 esztendős dr. Gothár Ferencnek. A pécsi gyermekgyógyász a leghosszabb ideje, 58 éve praktizáló s legidősebb gyakorló baranyai háziorvos. Jó néhány kollégája jár azonban a nyomában, minden második háziorvos nyugdíjasként dolgozik, vagy néhány év múlva eléri a korhatárt Pécsett és Baranyában is, közölte érdeklődésünkre dr. Bányai Elek, a pécsi polgármester egészségügyi tanácsadója, a baranyai orvosi kamara alelnöke.

Pécsett nyolcvan háziorvosi körzet és negyven gyermekháziorvosi körzet van. Utóbbiról lapunk úgy tudja, tíz és tizenöt között van a teljes praxist vivő már nyugdíjas gyermekgyógyász, s a városi ügyelet ellátásában is négy-öt nyugdíjas segít. A pécsi Hősök terei gyermekorvosi körzet ma is betöltetlen, de több felnőttkörzetnek is bizonytalan az ellátása Baranyában.

Több névtelenséget kérő orvos is azt mondta, összeomlás előtt áll a rendszer, komoly erőforrásokat kellene biztosítani, helyi ösztöndíjrendszert kialakítani, praxisvásárlási támogatást vagy kedvező hitelt nyújtani.

A nyugdíjasként dolgozó orvosok úgy fogalmaztak, nem tudják, meddig tudnak segíteni, de addig biztosan, amíg szükség van a munkájukra, hiszen nem a fiatalok elől veszik el a helyet, s amíg a visszajelzésekből azt látják, jól végzik munkájukat, megbecsülik őket, hiszen emiatt dolgoznak ahelyett, hogy pihennének, unokáikkal lennének, s hazudtolják meg nap mint nap a biológiai korukat.

Ösztöndíj

Ha semmi nem változik a magyar és a pécsi egészségügyben, meddig tartható fenn ez a rendszer, mikorra lehetnek komoly gondok az ellátásban? – kérdeztük dr. Bányai Eleket, aki úgy felelt, sajnos akár rövid idő alatt is lehetnek problémák, főleg ha párhuzamosan több körzet válik betöltetlenné. Már nemcsak országosan, hanem helyben is elindult a megoldáskeresés, s nem kizárt, hogy lesz valamiféle helyi ösztöndíjrendszer Pécsett, erről már beszéltek Páva Zsolt polgármesterrel, felelte kérdésünkre a Baranya Megyei Orvosi Kamara alelnöke.

Biztató szerinte, hogy ma tizennégy háziorvos-rezidens van Pécsett, s ez a szám magasabb a korábbi években tapasztaltaknál, bíznak benne a helyi egészségügyért dolgozók, hogy a fiatalok maradni fognak. Tervük, hogy a rezidenseket összehozzák olyan idősebb háziorvosokkal, akik elhagyni készülnek a praxisukat, így is segítve az utánpótlást. Lehet többmilliós pályázati támogatást is szerezni országosan praxisvásárlásra, s külön rendelővásárlásra. Előnyben részesíthetik azokat, akik idősebb orvostól vennének át körzetet, de még előrébb sorolják azokat, akik hosszú idő óta betöltetlen körzetekbe mennének dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!