Közélet

2016.06.29. 18:35

A Dunában mosnak a hétvégén Mohácson

Ezen a hétvégén, július 2-án rendezi meg a Mohácsi Sokacok Olvasóköre immár nyolcadik alkalommal, az évről évre egyre több látogatót vonzó hagyományőrző rendezvényét, a Dunai mosást, a pranjét.

W. K. (Dunántúli Napló)

A korábbi esztendők szokásainak megfelelően a program részeként idén is cserépedényekben fő majd a töltött káposzta: a főzéshez az asztaltársaságok a tüzet 15 órakor gyújtják meg. Ezt követően a Sokac-körtől a Sokac-révbe vonulnak népviseletben a hagyományőrzők, majd a Duna vizében 16.30-kor veszi kezdetét az igazi látványosságot jelentő mosás. A hatvanas években még szinte mindennaposnak számított, hogy az asszonyok Mohácson a Duna vizében mosták ruháikat – mosópaddal, mosófával tisztították a kelmét, a fáradtságos munka folyamatát elevenítik fel most szombaton a pranjén.

Ezt követően, 17 órától kulturális programmal folytatódik a nap: néptáncegyüttesek és népzenészek produkcióit élvezheti a közönség, majd a rendezvény, mint a korábbi években, ezúttal is vacsorával és hajnalig tartó örömzenével, mulatozással zárul. A kulturális és gasztronómiai találkozóra idén is várnak vendégeket a Duna menti országokból.

Címkék#mohács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!