Közélet

2015.09.01. 16:49

Az áhított Angliában is könnyen pórul járhat a munkavállaló

Aki Nyugat-Európában szerencsét próbál, akkor sem panaszkodik, ha nem minden fenékig tejfel. Pedig gyakran nem az. Mert képesítés nélkül, „valami majd csak lesz” alapon vad meglepetések érhetik az embert. Hogy mifélék, arról a kémesi Gyuris Tamás számolt be lapunknak, aki három és fél év alatt 18 munkahelyen dolgozott Angliában.

Mészáros B. Endre

– Úgy indultam el 27 évesen, gyenge társalgási angollal, hogy felégettem itthon magam mögött mindent. Mennem kellett, mert jókora hiteltartozásom volt, a fiamnak pedig jobb sorsot akartam. Ismerősök hívtak Boltonba, egy plasztikgyárba. Mikor kiértem, közölték, hogy nincs munka, a szállást viszont fizetni kell: vagy megyek az utcára, vagy bankkártyát nyitnak a nevemre és ők használják. Az angol rendszerben ugyanis 2 ezer fontig előre levehető pénz hitelként a kártyáról. A magyarok közül pedig igen sokan élnek mások kártyájából odakint. Én továbbálltam, de sok magyar csak úgy tud a szorult helyzetből kiszállni, hogy mielőbb hazamenekül. Ám később a bank itthon is utoléri, s akkor már háromszor akkora összeget kell visszafizetnie, holott mások költötték el a pénzét.

– Mit kezdett ezek után?
– Minden lehetséges munkát elvállaltam. Reggeltől estig dolgoztam autómosóban, hordtam szórólapokat. Két-három hét után viszont mindig kevesebb lett a pénz, mint amiben megegyeztünk. Voltam éttermekben mosogató, szakácssegéd, burkoltam, gipszkartont szereltem. S azonnal továbbálltam, ha csökkent, elmaradozott a fizetés. Az egyik helyen például igen jó volt a kereset, de egy hét után a tulaj közölte, drága a benzin a szállításomra, pár napra rá a kaja miatt jött az újabb csökkentés. A szállásom pedig egy pincében volt. A rabszolgamunkából nem volt könnyű kiszállni, de közöltem, hogy köröz az Interpol, mert lógok otthon a gyerektartással, a főnök meg nem akart a rendőrséggel találkozni.  

– Sehol nem lehetett jogilag intézkedni?
– Volt például egy étterem, ahol hivatalosan bejelentettek, de kiderült, hogy hamis a papír. Megkerestem egy londoni magyar ügyvédet, hogy intézkedjen, aztán nem jött el a bírósági tárgyalásomra. Sőt, a papírjaim is eltűntek, mert amikor hivatalból megkereste a foglalkoztatómat, az azonnal lefizette.

Magyaros segítség

Gyuris Tamás dolgozott olaszokkal, indiaiakkal, pakisztániakkal, románokkal, irakiakkal, s azt látta, mások kivételeznek a társaikkal, a magyarok viszont kihasználják egymást, irigyek a másik jobb keresetére.  Megtörtént, hogy egy étteremben behozott magyarokat részmunkaidőbe, aztán hazajött egy hónap szabadságra, s mikor visszatért, már nem volt munkahelye. Kitúrták, akiket beajánlott.

Hasznos tanácsok

Aki külföldre indul dolgozni, ne lehetetlenítse el itthon az életét. Ha módja nyílik, vegyen ki egy hónap szabadságot, s úgy próbálja ki a kinti munkát. Mindenkor ragaszkodjon az írásbeli munkaszerződéshez, aztán őrizzen meg minden papírt a munkaviszonyairól, a szálláshelyeiről. Mert gyakran előfordul olyan is, hogy valamelyik „kedves lakószomszéd” más nevére jelenti le az éves vízszámláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!