Közélet

2011.04.26. 10:50

Halálos buszbaleset: felmentették a sofőrt

Bizonyítékok hiányában felmentették a buszsofőrt, aki még 2008 januárjában, egy pécsi buszmegállóban halálra gázolt egy asszonyt.

bama

Bizonyítottság hiányában felmentette a Pécsi Városi Bíróság kedden azt a halálos közúti baleset okozásával vádolt buszsofőrt, aki 2008-ban Pécsett, a Maléter Pál úton felhajtott az egyik megállóba, ahol halálra gázolt egy asszonyt.

A buszvezető az eljárás során következetesen azt állította, a balesetet rejtett hiba okozta: a megállóhoz közeledve fékezett, de a motor felpörgött, s ettől a jármű plusz energiához jutott, nem lehetett megállítani. A férfi szerint azért, hogy ne ütközzön bele a megállóban álló másik buszba, felhajtott a megállóba, ahol akkor nem látott senkit. Ezzel szemben az ügyészség úgy vélekedett: nem műszaki hiba, hanem az okozta a balesetet, hogy a sofőr rosszul mérte fel a helyzetet.

A ítélethirdetést megelőző tárgyalási napokon a bíróság több szakértőt, buszvezetőt is meghallgatott. Utóbbiak közül többen úgy nyilatkoztak, maguk is tapasztaltak hasonló rendellenességet. Ennek lehetőségét a szakértők sem zárták, de hogy pontosan milyen meghibásodásról lehet szó, és azt mi okozta, arra nem derült fény.

Az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést kért a vádlottra arra hivatkozva, hogy a műszaki hiba nem támasztható alá. A bíró a felmentő ítélet indoklása során ezzel szemben hangsúlyozta, az ügyészség nem tudta kétséget kizáróan megcáfolni azt a vádlotti védekezést, hogy a baleset műszaki hiba miatt következett be.

Az ítélethirdetést követően az ügyész három nap gondolkodási időt kért, ezért a határozat nem jogerős.

-----------------------------------------------------------------------
A pécsi buszbalesetekről - köztük a kertvárosi tragédiáról is - itt találja az összes cikket!
-----------------------------------------------------------------------

„Mégis sikerült tükröt tartani a valóság elé”

– Az igazság sosem vész el – indította védőbeszédét egy Seneca-idézettel Fenyvesi Csaba, a vádlott védője arra is utalva, hogy a baleset óta már három év telt, „most mégis sikerül tükröt tartani a valóság elé”. Kifejtette, a tragédiában szereplő autóbusz jelenleg nem közlekedik, javítására nem áldoznak több pénzt, de huszonegy ilyen típusú jármű van forgalomban Pécsett, amelyek a rejtett hiba miatt akár újabb veszélyforrást jelenthetnek a közlekedőkre.

Hozzátette, a sofőrök korábban azért nem jelentették az autóbuszok motorjainak indokolatlan felpörgését, mert féltették az állásukat, a tárgyalás kezdete óta azonban megnyíltak, és már hajlandók voltak beszélni a hibákról.

A kedden felmentett buszsofőr az utolsó szó jogán ismét részvétét fejezte ki az elhunyt hozzátartozóinak. Az ítélet kihirdetése után pedig azt mondta, természetesen örül a döntésnek, s bízik benne, hogy ismét kap munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!