Kék hírek, bulvár

2014.07.28. 18:30

Több zsaru lepte el az utcákat, újak is jöttek

A „problémás” pécsi városrészekben, valamint a településeken több rendőr van júliustól az utcákon – újak is érkeztek, a régieket pedig túlóráztatják.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Baranyára is kiterjesztette a rendőrség a tavaly tesztelt mintaprogramot, amelynek lényege, hogy ahol azt a (nem létező) közbiztonság indokolja, több rendőr legyen az utcákon. A megyei rendőr-főkapitányságon érdeklődtünk, mit jelent mindez, ám hétfőn nem kaptunk választ.

Úgy tudjuk, Baranyába is vezényeltek a Készenléti Szolgálat kötelékébe tartozó egyenruhásokat. A létszám megemelése mindazonáltal nem jelentős – információink szerint harminc körüli vezénylésről lehet szó –, ennél komolyabb fegyvertény, hogy mivel már van pénz a túlórák kifizetésére, így a zsaruk több időt töltenek szolgálatban.

A gyakorlatban Pécsett ez azt jelenti, hogy a problémás negyedekben, mint például a Kertvárosban és a keleti városrészben  folyamatosan járőröznek a rendőrök, s ugyanez áll azokra a településekre, ahol több a gond a bűnözőkkel és az autósokkal mint másutt.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön is tapasztalja, hogy több rendőr van az utcán?
---------------------------------------------------------------------------

Több mint kétmilliárdba kerül, de eddig bejött

A kormány 2 milliárd 287 millió forint átcsoportosítását rendelte el a program megvalósítására. Az összeg harminc százalékát dologi (például a benzinköltségek fedezésére), hetven százalékát személyi kiadásokra költik. Utóbbiak között a legnagyobb tétel a túlórák kifizetése. Észak-Magyarországon egyébként a mintaprogram bevált, csökkent a bűncselekmények száma.  

2010 óta a rendőrség 3500 fővel növelte a tiszthelyettesi állomány létszámát, 600-zal a határrendészeti kirendeltségeken dolgozóékét, és 3536 körzeti megbízotti szolgálati helyet hoztak létre. Ezt utóbbiak nemcsak papíron léteznek, a valóságban is, vagyis a helyeket fel is töltötték ott dolgozókkal. 

Mohácson házon belül is megoldották

Mohácson példátlan eredményt tudnak felmutatni a zsaruk: Garamvári Gábor rendőrkapitányi kinevezése, 2008 óta harmadával visszaesett a bűncselekmények száma.
Hogy csinálták?  

– Amikor idejöttem, előfordult – mondta egy korábbi, lapunknak adott interjúban a kapitány –, hogy egy rendőr a kocsi letekert ablakán keresztül kiabálva intézkedett. Nálam ez nem megy. A bűnmegelőzés legfontosabb eszköze a rendőrök közterületi jelenléte. Tovább viszont ezt nem fokozzuk, mert azt akár már zaklatásnak is vehetné a lakosság, az pedig nem célunk. Ok nélkül senkit sem macerálunk. A balesetveszélyes gócpontokon kívül traffipaxot is csak abba a faluba állíttatok, ahol azt kérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!