Kék hírek, bulvár

2015.01.27. 16:25

Szórakozott a hatóságokkal, százezret bukott

Százezer forint szabálysértési bírságot fizethet egy telefonáló valótlan bejelentés miatt.

forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Még 2013. december 14-én egy pécsi, Pék sor utcai tűzről érkezett bejelentés a 105-ös segélyhívó telefonszámra. A telefonáló szerint egy négy házból álló sorház egyik lakása gyulladt ki, a kiérkező tűzoltók azonban tüzet, tűzre utaló nyomot nem találtak. Az esettel egy időben különböző indokkal a rendőrséghez és mentőszolgálathoz is érkezett segélyhívás.

Az ügyben a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság feljelentést tett, amelyet a Pécsi Rendőrkapitányság derített fel. Az elkövetőt a Pécsi Járásbíróság végzéssel kötelezte a szándékosan megtévesztő bejelentés szabálysértését elkövető személyt 100.000 forint szabálysértési bírság megfizetésére. A döntés a napokban emelkedett jogerőre, így azt a bejelentő köteles megfizetni.

A hivatásos rendvédelmi szervek, így különösen a tűzoltóságok helyzetét megnehezítő, tűzesetre vonatkozó szándékosan megtévesztő bejelentés esetén a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság feljelentést tesz az illetékes rendőrkaptányságon.

Tekintettel arra, hogy a bejelentő amellett, hogy jelentős költséget okoz a katasztrófavédelem számára, adott esetben ennél sokkal súlyosabb következményekkel is járhat a tette, ha éppen a valótlan bejelentésére történő vonulás idején valós tűzeset is történik, amelytől így beavatkozó erőket vonhat el.

A jogalkotó a szándékosan megtévesztő bejelentés társadalomra való veszélyessége miatt a tevékenységet szabálysértésként rendelte büntetni.

A rendőrség az elkövetőt a katasztrófavédelmi igazgatóság feljelentése alapján felderíti és a bíróság szabálysértési bírság megfizetése mellett a több tízezer forint összegű vonulási költség megfizetésére is kötelezheti.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!