Kék hírek, bulvár

2013.06.20. 13:10

Kertvárosi busztragédia: jogerősen felmentették a sofőrt

Öt és fél év után jogerősen felmentette a törvényszék azt a buszsofőrt, aki 2008 januárjában a pécsi Kertvárosban egy megállóban felhajtott a járdára, és ott elgázolt egy asszonyt.

M.B. (Dunántúli Napló)

A bíróság indoklása szerint nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy a halálos baleset nem műszaki hiba miatt következett be. Az eljárás négy bírói fórumot is megjárt. Első fokon felmentették a férfit, másodfokon azonban bűnösnek mondták ki, és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Akkor azt állapították meg, hogy balesetet relatív gyorshajtás okozta. A fellebbezés után a harmadfokon eljárt táblabíróság szerint azonban nem volt bizonyított, hogy gyorsan hajtott volna a sofőr, ezért a korábbi döntés megalapozatlan, és hatályon kívül helyezték.

-------------------------------------------------------------------
A pécsi buszbalesetekről - köztük a kertvárosi tragédiáról is - itt találja az összes cikket!
-------------------------------------------------------------------

A tábla akkor azt is megállapította, hogy  a törvényszék mellőzte a vádlott azon állítását, miszerint a busz motorja felpörgött, s ezért vált fékezhetetlenné. Lényegében ezeknek az érveknek adott helyt a törvényszék is.

- Természetes örülünk a döntésnek - nyilatkozta dr. Fenyvesi Csaba, a sofőr védője. - A buszt a baleset után ismét forgalomba helyezték, de miután a motorja újra felpörgött és irányíthatatlanná vált, használaton kívül helyezték. Az lenne a megnyugtató, ha mindaddig tesztelnék, amíg nem jelentkezik újra a hiba, hogy végre kiderüljön, mi a baja. Lehet, hogy csak az az egy jármű hibás, de lehet, hogy további buszok is - tette hozzá.

Az ügyvéd elmondta azt is, ügyfele élete gyakorlatilag tönkrement, így a balesetnek szerinte nem egy, hanem két áldozata van. Elveszítette munkahelyét, s azóta sem talált munkát. Úgy fogalmazott, vizsgálják, van-e jogi lehetőség kártalanítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!