Kék hírek, bulvár

2011.04.28. 20:39

Buszbaleset: a hatóság lépett a Mercedesek ügyében

A közlekedési hatóság egyeztetést kezdeményez a Mercedes buszok forgalmazójával egy esetleges soron kívüli műszaki felülvizsgálatról.

Máté B (Dunántúli Napló)

Azt követően, hogy nem jogerősen felmentették a halálos áldozattal járt pécsi buszbaleset vádlottját, a buszsofőrt, mivel nem volt kizárható, hogy műszaki hiba okozta a tragédiát, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) is tájékozódni kíván az ügyben.

-----------------------------------------------------------------------
A pécsi buszbalesetekről - köztük a kertvárosi tragédiáról is -
itt találja az összes cikket!
-----------------------------------------------------------------------

Mikulás Róbert, az  NKH főosztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, felveszik a kapcsolatot a buszokat forgalmazó céggel, az iránt érdeklődve, hogy szerintük a motor indokolatlan felpörgését okozhatja-e típushiba. A cég válaszát is mérlegelve döntenek arról, elrendelik-e a járművek rendkívüli műszaki felülvizsgálatát.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az országos közlekedési hatóság a sajtóból értesült a Mercedes buszok rejtélyes hibalehetőségről - azonnal intézkedtek
[/caption]

A főosztályvezető elmondta azt is, a sajtó megkeresését követően kezdtek el foglalkozni az üggyel. Hozzátette, az a busz, amelyik a baleset részese volt, már több mint hatszázezer kilométert futott, és minden műszaki vizsgán megfelelt.

Mikulás Róbert kifejtette, mivel a szakértők sem tudtak választ adni arra, mi okozhatta a hibát, ha volt, minden bizonnyal nehéz lehet előidézni olyan szituációt, hogy az jelentkezzen.

Más sofőrök is tapasztalták ugyanezt a hibát

Amint az ismert, 2008 januárjában egy csuklós buszt vezető sofőr felhajtott az egyik kertvárosi megállóba, s ott elgázolt egy asszonyt. A halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolt férfit bizonyítottság hiányában mentették fel. A bíró az ítélet indoklásakor hangsúlyozta, az ügyészség nem tudta kétséget kizáróan megcáfolni a sofőr védekezését, aki azt állította: a tragédiát a busz rejtett hibája okozta. Ezt a szakértői vélemény sem zárta ki, de arra, hogy a hibát pontosan mi okozta, nem derült fény.

Több, tanúként meghallgatott buszvezető azt vallotta, hogy ennél és más Mercedes buszoknál is tapasztalták már a motor hirtelen felpörgését.

A vizsgán megfeleltek a buszok

A kedden kihirdetett ítéletet követően kerestük a Pécsi Közlekedési Zrt.-t. A társaság sajtóreferense, Bárdossi Marianna érdeklődésünkre akkor azt mondta, a buszok évente hatósági műszaki vizsgán vesznek részt, a cégnél pedig évente többször tartanak műszaki szemlét, ezeken pedig ilyen problémák nem jelentkeztek.

Máté B (Dunántúli Napló) Az országos közlekedési hatóság a sajtóból értesült a Mercedes buszok rejtélyes hibalehetőségről - azonnal intézkedtek -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!