Paraúszás

2024.04.23. 13:48

Ezüstérmet szerzett Madeirán a pécsiek büszkesége, Konkoly Zsófia

Madeirán, a kontinens legjobb paraúszói ellen bizonyíthat ebben az időszakban a PSN Zrt. két kiválósága, Konkoly Zsófia és Iván Bence, a Pécsi Vörös Meteor Sportkör fiatal tehetsége, Hotz Csenge, valamint a szigetvári születésű Pap Bianka is. A magyar delegáció két nap alatt eddig összesen négy érmet (két ezüstérmet és két bronzérmet) szerzett a kontinensviadalon, de vélhetően ez a szám még növekszik majd.

Móga Richárd

Fotó: AFP

Ezen a héten Madeirán bizonyíthatnak a kontinens legjobb paraúszói az Európa-bajnokság keretein belül, köztük a Pécsi Vörös Meteor Sportkör világbajnoki bronzérmese, Hotz Csenge, a 2023-as világbajnokságon egy arany- és egy ezüstérmet szerző Konkoly Zsófia, a szigetvári születésű Pap Bianka, valamint az Európa-bajnoki ezüstérmes Iván Bence is.

Boldogság: ezüstérmet szerzett Konkoly Zsófia.
Boldogság: ezüstérmet szerzett Konkoly Zsófia.
Forrás: Jancsik Árpád

A baranyai érdekeltségű sportolók közül az első versenynapon csupán Pap Bianka tehette le névjegyét 50 gyorson (S10-es sérültségi kategória), a döntőben pedig hetedikként csapott célba. Aztán a második napon beindult a nagyüzem. A két paralimpiai bajnok úszó, Konkoly Zsófia és Pap Bianka is nagyszerű teljesítményt követően állhatott dobogóra kategóriája 200 méteres vegyesúszás versenyszámában. Pap Bianka SM10-ben 2:35:12-es időeredménnyel, míg Konkoly Zsófia SM9-ben 2:35:77-el végzett az élmezőnyben. A címvédés ugyan elmaradt, de mindketten jó úton járnak, hogy a lehető legjobb formájukat hozzák majd Párizsban.

Még aznap ugorhatott medencébe Hotz Csenge, aki szintén 200 méteres vegyesúszásban brillirozhatott, és végzett – az érmeseket szorosan követve – az ötödik helyen, 2:37:47-es eredménnyel.

A harmadik versenynapon a PSN Zrt. kiválósága, Iván Bence is bemutatkozhatott,  méghozzá 200 vegyesen. Az előfutam során harmadikként csapott célba.

Jancsik Árpád másik tanítványa, Konkoly Zsófia 100 pillangón tehette magát próbára, ráadásul közel három másodpercet verve legfőbb riválisára megnyerte az előfutamot, így készülhetett az esti döntőre. Tehát könnyen lehet, hogy a pécsi büszkeség ismételten felállhat este a dobogóra, s egy újabb érmet zsebelhet be.

A Funchal városában zajló paraúszó Európa-bajnokság április 27-ig tart. A magyar delegáció két nap alatt eddig összesen négy érmet (két ezüstöt és két bronzot) szerzett a kontinensviadalon, de vélhetően ez a szám még növekszik majd.

Madeira fontos állomás, de már az ötkarikás játékokra is hangolnak

Ez az Európa-bajnokság tökéletes főpróbája az ötkarikás játékokra. Hazánk sportolói eddig huszonegy kvótát szereztek a 2024-es párizsi paralimpiai játékokra: hetet úszásban, négyet-négyet kajak-kenuban és asztaliteniszben, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet atlétikában, íjászatban, díjlovaglásban, valamint kerékpárban. A paralimpiai mozgalom legfontosabb eseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában