22 kilométer

2024.05.10. 12:00

Gyalogos zarándoklat indul szombaton Máriagyűdre

Most hétvégén, május 11-én tartja hagyományos máriagyűdi gyalogos zarándoklatát a Pécsi Egyházmegye - a program ezúttal is ünnepi szentmisével zárul, amelyet 15.30-kor mutat be Felföldi László pécsi megyéspüspök a jelenlévő papság koncelebrálásával a kegyhely szabadtéri oltáránál.

Wald Kata

Évtizedes hagyomány szerint idén is gyalogos zarándoklatra hívja Felföldi László, pécsi megyéspüspök a Pécsi Egyházmegye híveit.  

zarándoklat, máriagyűd, pécsi egyházmegye
Zarándoklat lesz szombaton
Fotó: Löffler Péter

A Pécsről Máriagyűdre induló zarándoklatot 2009-ben szervezték meg először a Pécsi Egyházmegye alapításának ezeréves évfordulójára emlékezve. Azóta minden évben több ezren csatlakoznak az eseményhez és érkeznek közösségben a kegyhelyen bemutatott ünnepi szentmisére.

- A május 11-i Pécs és Máriagyűd közötti 22 kilométeres zarándoklatot mindnyájunk krisztusi tanítványsága öntudatáért ajánljuk fel 

- közölte a Pécsi Egyházmegye. 

Pécs határában, a II. János Pál pápa útján található, korábbi FEMA parkolóban 7 órától lehet gyülekezni, majd közös imádságot követően a menet 7.30 -kor indul az 58-as úton Szalánta, majd Túrony érintésével Máriagyűdre. A kerékpáros zarándokok a székesegyháztól indulnak 8.30-kor, és a Görcsöny felé vezető úton haladnak a kegyhelyre - csatlakozni hozzájuk a Kertvárosi Plébániánál is lehet, 9 órakor.  

A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint a zarándoklatra külön regisztráció nem szükséges, plébániai csoportokat és egyéni zarándokokat is nagy szeretettel várnak a szervezők. Az egyházmegyénk több plébániája is indít csoportokat -  a csatlakozás lehetőségeiről a plébánosok adnak tájékoztatást.

A zarándokút során két helyszínen, Szalántán, a Művelődési házban, majd pedig Túronyban, a református Gondozó Egyházközség területén lehet felfrissülni, regenerálódni. A megállóhelyeken és Máriagyűdön érkezéskor szükség szerint vizet osztanak, valamint lehetőség lesz a kulacsok vízzel való megtöltésére is.

A zarándokok várhatóan 14 óra körül érkeznek a kegyhelyre, majd közös imádságban mondanak köszönetet a zarándoklat kegyelmeiért. A záró ünnepi szentmisét 15.30-kor mutatja be Felföldi László pécsi megyéspüspök a jelenlévő papság koncelebrálásával a kegyhely szabadtéri oltáránál, előtte folyamatos gyónási lehetőség biztosított, a szentgyónás végzésére alkalmas helyszíneket táblák jelölik majd.

A szervezők kérik, hogy az időjárásnak megfelelő öltözetről, napfény elleni védelemről, kalapról, vízhatlan ruházatról, továbbá kellő mennyiségű folyadékról, valamint igény szerinti hideg élelemről mindenki saját maga számára gondoskodjon. 

- A zarándoklat ideje alatt biztosított lesz a folyamatos orvosi ügyeletet, mentőautó és egészségügyi személyzet kíséri a menetet, a pihenőhelyeken orvosi sátrakat állítanak fel

 - közölték. 

Fontos tudni azt is, hogy az egyházmegye által szervezett buszjáratokon idén sem lesz lehetőség Pécsre visszautazni. A hazautazás egyénileg, a plébániák, zarándokcsoportok saját szervezésében, illetve a menetrendszerinti buszjáratokkal lehetséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!