Mindig nyíló virágok

2024.05.06. 18:30

Dél felé veszi az irányt a pécsi néprajzi múzeum

Mohay Réka

Május 18-án horvátországi szomszédainkhoz látogat a Janus Pannonius Múzeum néprajzi osztálya. Peresznyén ugyanis állandó kiállítás nyílik meg a néprajzi múzeum kincseiből.

A kiállítás a Mindig nyíló virágok címet kapta, mely egy válogatást jelent a Zsolnay-lányok, Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia hagyatékából.

A két hét múlva megnyíló tárlaton főkötők, illetve Zsolnay-kerámiák, valamint festmények is helyet kapnak. 

A tárlat ünnepélyes megnyitóját, melyet a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye szervez, május 18-án tartják Peresznyén, délután 15 órakor a Horvát Múzeumban.

Köszöntőt dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzulja mond, szakmai megnyitót Burján István etnográfus, a JPM néprajzi osztályának vezetője tart.

Ezt követően négy órától a magyar és a horvát költészet gyöngyszemeit bemutató zenés irodalmi produkció következik, Gyurity István színművész és Hegedűs Szabolcs zongoraművész jóvoltából.

Gyurity Istvánt a Pécsi Horvát Színház darabjaiból, valamint a tavalyi Év Színésze díj egyik jelöltjeként is megismerhették a pécsiek, valamint a Pécsi Nyári Színházban a Pesti Művész Színház által bemutatott Maga lesz a férjem! előadásban is játszott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!