Újra lesz Pécs Cantat

2024.05.06. 17:40

A Kaláka és a Szélkiáltó több száz kóristával és a nézőkkel fog énekelni

A zene, és kiváltképp a kórusművészet kedvelői számára jeles nap lesz május 18-a. E napon tartják ugyanis a Pécs Cantat rendezvényt, azzal a céllal, hogy a pécsi köztereket, udvarokat koncerttermekké változtassák. Közel 800 énekes gyűlik össze Pécsről és környékéről, a napot a Kaláka és a Szélkiáltó közös jubileumi koncertje zárja.

Mohay Réka

Fotó: Huszár Márk

A Pécs Cantat célja, hogy felidézze a korábbi Pécs Cantat (2010) és az Európa Cantat (2015) hangulatát. Számos kórus érkezik ez alkalomból Pécsre május 18-án, ahol délutántól estébe nyúlóan a belváros minden szegletét betöltik majd a kórusok által előadott dallamok, de koncertet ad a Kaláka és a Szélkiáltó is.
Kóruskoncertek a Színház téren, a Jókai téren, a Hild udvarban és a Széchenyi téren lesznek. Délután 16 és 18 óra között e helyszíneken 18 kórus, közel 800 éneklő részvételével lép fel, ezek zárásaként 18 órakor az Éneklő Ifjúság és a Helikoni Ünnepségek győztes énekkarai mutatkoznak be a Széchenyi téren.
 

Az alábbi kórusokat hallhatjuk a nap folyamán a belvárosban:


Bárdos Lajos Vegyeskar - Barcs, Bartók Béla Férfikar - Pécs, Bartók Béla Leánykar - Pécs, Kodály Kórus - Komló, Leőwey Lánykar és Vegyeskar - Pécs, Mecsek Kórus - Pécs, Pécsi Egyetemi Kórus - Pécs, Pécsi Egyetemi Nőikar - Pécs, Pécsi Művészeti Gimnázium Vegyeskara - Pécs, Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola Kiskórusa - Pécs, Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola Nagykórusa - Pécs, Piricsizma Énekegyüttes - Pécs, Siklósi Tenkes Vegyeskar - Siklós, Szent Mór Iskolaközpont kórusa - Pécs, Tinódi Vegyeskar - Szigetvár, Vocapella - Pécs, VoiSingers - Pécs.

 

Mindenki együtt énekelhet a Kaláka és a Szélkiáltó zenekarokkal


A nap végén pedig egyedülálló lehetőség követi az előzményeket: 

a délutáni a cappella koncertek után mindenki aktív részesévé válhat a zenei élménynek

– ígérik a szervezők.

A fellépő kórusok és minden néző, érdeklődő bekapcsolódhat a helyszíni dalolásba, melyen a Kaláka és a Szélkiáltó együttes is közreműködik, dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy vezetésével. Egy kiosztott Fesztivál Dalosfüzet segítségével így lehetőség nyílik Pécs főterén a város eddigi legnagyobb létszámú kórusának létrehozására. 
 

Este fél nyolctól pedig az 50 éves Magyar Örökség díjas Szélkiáltó Együttes és az 55 éves Kossuth-díjas Kaláka Együttes közös jubileumi, vers-éneklő koncertje várja az érdeklődőket.


A Kaláka, melynek tagjai legutóbb a Zsolnay Negyedben játszottak megzenésített Kányádi-verseket, nem először lesz a Szélkiáltóval együtt hallható, a két zenekar már több közös fellépést tudhat maga mögött.
– A május 18-i közös koncert apropója a két jubileum, illetve természetesen a Pécs Cantat, melynek Lakner Tamás az ötletgazdája, s a mostani alkalom is jó lehetőség arra, hogy együtt muzsikáljunk – mondta lapunknak Gryllus Dániel, a Kaláka együttesből.
 

– Már a kezdetektől több koncertet adtunk a Szélkiáltóval, akiknek  most Pécsen vendégei leszünk. Következő hónapban pedig a Kaláka Fesztivál keretén belül ők jönnek hozzánk Egerbe, ahol a Miskolci Szimfonikus Zenekar kíséretével lépünk fel. Ilyenre is volt már korábban példa, a Kodály Központban is játszottunk közös esten, a Pannon Filharmonikusokkal kiegészülve 

– tette hozzá a muzsikus. Elárulta, a május 18-i Pécs Cantat végére tervezett közös, a kórusokkal és a nézőkkel kiegészült közös éneklésre a Kaláka egy megzenésített József Attila-verset küldött, s izgatottan várják, mi fog kikerekedni a nagyszabásúnak ígérkező eseményből.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!