Bama.hu videó

2024.04.22. 12:00

Újra látogatható a pécsi Miasszonyunk-Zárdatemplom - videó és galéria

Április 20-án nyílt kiállítás a Ciszterci Nevelési Központ kollégiumában. A Zárdatemplom kincsei tárlat eddig még soha ki nem állított ereklyék, dokumentumok, tárgyak és fényképek segítségével idézi fel az egykor az intézmény helyén, annak szellemi elődjeként működő Miasszonyunk Női Kanonokrend működését, tisztelegve iskolaalapító és leánynevelő tevékenységük előtt. Ennek eredményeként a pécsi Miasszonyunk-Zárdatemplom újra látogathatóvá vált.

Mohay Réka

Nagy érdeklődés mellett zajlott a Zárdatemplom kincsei tárlat megnyitója április 20-án, melyre a pécsi Ciszterci Nevelési Központ társszervezésével zajló Organikus Pedagógiai Szakmai Találkozó zárásaként került sor. 

Zárdatemplom kincseit leshettük meg
Zárdatemplom kincseit leshettük meg

A tárlat fő célja az volt, hogy az egykor a városban működő Miasszonyunk Női Kanonokrend, többek között a rend legendás főnöke, Maróti Jolán, avagy Mater Assumpta emléke előtt tisztelegjenek, s bemutassák azokat az emlékeket, amelyek többek között a templom sekrestyéjében és az intézményben találtak.

A Ciszterci Nevelési Központ egyik oktatója, Szabados Franciska koordinációjával, Helstáb Ákos igazgató, illetve az intézmény további dolgozóinak és szakértők összefogásával sikerült elkészíteni a tárlat anyagát, mely a kollégium egyik társalgó helyiségében kapott helyet. Ehhez tartozik még az intézmény eddig ritkán látott, díszes oratóriuma, illetve a Miasszonyunk-Zárdatemplom is, amelyet a szombati megnyitót követően is megtekinthettek a vendégek.

Mostantól a Zárdatemplom újra látogatható tehát, az érdeklődők az intézmény titkárságán a 06-72-511-243 jelezhetik megtekintési szándékukat, az oratóriummal és a templom kincseiből nyílt kiállítással együttesen.

A kiállítást Ciszterci Iskolai Főhatóság főigazgatója, Rubovszky Rita nyitotta meg szombat délután. Különleges ereklyéket, liturgikus tárgyakat, használati tárgyakat, dokumentumokat mutat be a tárlat, melyek a Miasszonyunk Női Kanonokrend tulajdonában voltak, illetve az ő életüket, munkásságukat dokumentálja kézimunkák, fényképek, használati tárgyak által.

A Zárdatemplom átvészelte a történelem viharos éveit 

A Miasszonyunk Női Kanonokrend Scitovszky János pécsi püspök meghívására érkezett Pécsre 1851-ben. A székesegyházzal szemközt elhelyezkedő területen épült fel a zárdájuk, a nővérek pedig tanítással, leányneveléssel foglalkoztak a városban. Később polgári iskola, tanítóképző, gyakorló elemi iskola, majd nyolcosztályos gimnázium keretei között zajlott az oktatás (hozzájuk tartozott a Leőwey épülete is), ám 1948-ban államosítottak az intézményt. 

1950-ben a kommunizmusban a rendet feloszlatták, nem sokkal ezután az akkori rendfőnöki, a Mater Assumpta néven ismert Maróti Jolánt börtönbe vetették. A kitartó és eltökélt szerzetesnővér szabadulását követően gyógyszertárban dolgozott, 1958-tól június a Prohászka Otthon vezetője lett. Később ismét az újraalakult szerzetesrend vezetője lett, az ő közbenjárására nyílt meg a 1991-ben a rend óvodája, majd az Árpád-házi Szent Margit Katolikus Általános és Zeneiskola, 2004-ben a lánykollégium.

Jelenleg a Ciszterci rend gondoskodik az egykori nővér örökségének továbbadásáról, Ciszterci Nevelési Központ néven. A templomot 2017-ben újították fel a kormány támogatásával.

Amint Szabados Franciska megfogalmazta,  

ahhoz is szükséges volt méltó emlék állításával tisztelegni a múlt és az elődök előtt ahhoz, hogy a jövőbe lehessen tekinteni.

A megnyílt tárlattal és az újra látogatható templom által e múltba vezető utazásnak most az érdeklődő pécsiek és környékbeliek is részesei lehetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában