Planetáriumi bemutatók

2024.04.28. 13:40

Egy héten át a csillagászat kerül a fókuszba

Két év után újra Csillagászati Hetet tartanak Bólyban, az Erzsébet Vigadóban. Május 13-tól hat napon át a bólyi DRACO Csillagászati Egyesület különleges előadásokkal, látványos fotókiállítással, műszerbemutatóval és gömbvázas (Fulldome) vetítésekkel várja az érdeklődőket.

Wald Kata

Képünk illusztráció

A rendezvénysorozat május 13-án hétfőn 15 órakor startol - ahogy a hét minden napján, úgy ezen a délutánon is planetáriumi bemutatók, gömbvásznas filmvetítések, napmegfigyelés, és játszóház a programkínálat.

A Csillagászati Hetet ünnepélyes keretek között 19 órakor Käsz László, a bólyi DRACO Csillagászati Egyesület elnökének Otthonunk a Föld!? című előadása indítja. A nap 20 órakor, jó idő esetén, távcsöves bemutatóval zárul - a látványos programot a rendezvény ideje alatt minden hétköznap este megtartják az Erzsébet Vigadó udvarán.  
Május 14-én 19 órakor a Naprendszer fejlődéséről, a szerdai napon az Alpok viselt dolgairól hallhat előadást a közönség, május 16-án, csütörtökön a bolygók, és a csillagok világának érdekességeiről kap tájékoztatást a hallgatóság, pénteken pedig képfeldolgozás és optikai ismeretek kerülnek terítékre. 

Május 18-án, szombaton délután szakmai előadások zárják a Csillagászati Hetet. 

A rendezvénysorozat minden napján baranyai asztrofotósok felvételeiből összeállított kiállítást, a csillagászat témakörével foglalkozó bélyeggyűjteményt, műszerbemutatót, valamint  meteor-, geológiai- és őslénytani gyűjteményt tekinthetnek meg a látogatók. A programokra a belépés díjtalan. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!