Bama.hu videó

2024.02.09. 07:00

„Száz Szász” porcelán tekinthető meg Siklóson (videó)

Szász Endre Munkácsy-díjas festőművész a hollóházi Szász-stúdióban készült alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön délelőtt a Siklósi Várban.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Szász Endre, az Egri csillagok látványtervezője már 1960-ban hatszáz könyv illusztrációját jegyezte. Sokszínű alkotói egyéniségét húsz éven keresztül Kanadában és Amerikában kamatoztatta, visszatérte után, az 1980-as években Hollóházán alakított ki saját stúdiót. Rézkarc-szerű, egyedi technikája újításként jelent meg a modernkori, magas tüzű porcelánok világában.

 A porcelánok közül százat (Száz Szász) most a Siklósi Vár látogatói csodálhatnak meg. A kiállítás megnyitóján Szentgyörgyváry Péter várkapitány köszöntötte a megjelenteket, majd a rendezvény fővédnökének, Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárnak a beszédét hallgathatták meg a résztvevők. A helyettes államtitkár más, hivatalos elfoglaltságai miatt nem tudott személyesen jelen lenni a megnyitón, így egy videóüzenetet küldött a siklósiaknak.  

Nagy Csaba országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, nagyon fontos dolognak tartja, hogy a megújult városvezetés az elmúlt négy és fél évben bebizonyította azt, hogy fogékony a kultúrára, és megpróbálja a járási székhely szerepét ily módon is másképp értelmezni. A siklósi vár, mint történelmi emlékhely minden lehetőségét kihasznál arra, hogy kulturális tevékenységeket indítson, illetve hagyományokat őrizzen meg. 

Riegl Gábor, Siklós polgármestere elmondta, a siklósi vár, mint történelmi emlékhely nem csak és kizárólag a védelem bástyája volt több száz éven keresztül, hanem a minőségi kultúra és a művészetek bástyája is. Céljuk, hogy a helyi képzőművészek ikonikus kiállításai (Siklós Art, Siklósi Szalon) mellett 1-2 évente legyen egy olyan világhírű kiállítás, egy magasabb szintű kulturális élmény, ami mindig újabb és újabb eredményekre sarkallja a művészeket is, és a városvezetést is. A rendezvényen a siklósi születésű Várhegyi Attila, a Hollóházi Porcelánmanufaktúra Kft. ügyvezetője és tulajdonosa is köszöntötte a kiállítás látogatóit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!