Bama.hu videó

2024.04.22. 17:40

A PTE Gyakorlóiskolája is csatlakozott a TeSzedd! mozgalomhoz - videó és galéria

Immár 12. alkalommal szervezték meg hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalmát. A TeSzedd! akcióhoz a PTE Deák Ferenc Általános Iskolája is csatlakozott.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű akció az önkéntesség népszerűsítése mellett felhívja a figyelmet az illegális hulladék-elhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságára, továbbá megerősíti a környezettudatosságot is. A kezdeményezés a föld napján, április 22-én indult és - a Fenntarthatósági Témahét rendezvénysorozattal párhuzamosan - április 28-ig tart. A mozgalomhoz vármegyénkben számos település, civil szervezet, egyesület, cég, intézmény és helyi lakos csatlakozott.

TeSzedd
TeSzedd!: a gyerekek lelkesen gyűjtötték az eldobott hulladékot.
Fotó: LP

Mit lehet gyűjteni a TeSzedd! akcióban?

A helyszíneken gyűjthető bármi, ami kesztyűben biztonságosan szedhető, de legfőképpen a háztartási eredetű hulladékok. Ha valaki nem gyűjthető hulladékot talál - például építési-bontási hulladék, gyógyszerek, elektromos és elektronikai berendezések - arról az illetékes önkormányzatot szükséges értesíteni vagy a HulladékRadar applikáción keresztül bejelenteni. A zsákokba került szemét elszállításáról és a gyűjtéshez szükséges eszközök biztosításáról is a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. gondoskodik.

Hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalmához idén is csatlakozott a Pécsi Tudományegyetem. A PTE Zöld Egyetem Program szellemiségében és a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Általános Iskolája szervezésében a szemétgyűjtési akciót hétfőn rendezték meg. A pécsi Őz utcában található intézmény előtt Balogh Lívia pedagógus instruálta a gyerekeket, akik egy gyors megbeszélés után el is indultak kesztyűkkel, zsákokkal felszerelkezve. Az iskolától kezdve sétáltak a tanulók, a cél a környék szeméttől való megtisztítása volt. A programban részt vett a teljes alsó tagozat, a felső tagozatból is többen, összesen mintegy 200 diák. Őket kísérték a tanárok és segítő szülők.

– Az iskolától indulunk, különböző kis csapatokban, egészen a Sliven áruházig, illetve az egyetemig fogunk eljutni, és végig a Kodály Zoltán úton még

 – fogalmazott Balogh Lívia.

Mint a pedagógus elmondta, az iskolában is zajlik a fenntarthatósági témahét, a következő napokban, a szemétszedési akció után még különböző vetélkedőkön vesznek részt a diákok. 

– Iskolánk ökoiskola, úgyhogy nagyon nagy hangsúlyt helyezünk a környezeti nevelésre, a környezettudatosságra nevelésre, a tanóránkba is beépül, illetve tanórán kívüli programjainkba is. Szorosan együttműködünk az egyetemmel és közös programjaink vannak a Babits Gimnáziummal és az 1-es gyakorló iskolával

 –  hangsúlyozta a tanár. 

– A környezettudatosságra nevelés, ha ezt már kis korban elkezdjük, akkor ez mindennapjaik részévé, mint egy erkölcsi alapelvvé válik, és majd jó példát fognak mutatni gyerekeiknek és unokáiknak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!