Takarékoskodjunk!

2024.04.20. 14:42

Nem árt résen lenni, újra igényelhető a locsolási kedvezmény

A tavasz és a jó idő beköszöntével hamarosan elkezdődik az idei locsolási szezon is. A Tettye Forrásház Zrt. idén is locsolási kedvezményt biztosít házi kertjeiket öntöző ügyfeleinek.

Tóth Viktória

Fotó: Török János

A lakosok kétféle lehetőség közül választhatnak, ezzel csökkentve az öntözési célra elhasznált víz mennyisége után fizetendő közüzemi díjakat. A két locsolási kedvezmény közül egyszerre csak az egyikkel lehet élni.

A  kétezer négyzetméternél kisebb alapterületű házi kerttel rendelkező fogyasztók május 1-től szeptember végéig érvényes 10 %-os locsolási kedvezményt igényelhetnek. Ennek értelmében az adott időszakban a felhasznált vízmennyiség egy tizedét nem kell megfizetni a csatornadíj számlában. A kedvezmény bármikor kérhető és a korábbiakhoz képest változás, hogy ha egyszer igényeljük a kedvezményt, az a következő években automatikusan megújul. Ám az elszámoláshoz érdemes még a május 1. előtt leolvasott óraállást elküldeni a szolgáltatónak, és a vízmérő záró óraállását is várják október 1-10. között.

Az úgynevezett locsolómérővel, vagyis külön mellékvízmérő felszerelésével is mérhető a locsolásra használt vízmennyiség. Eszerint a locsolási célú csapok vízfelhasználása után csak a vízdíjat kell fizetni, a csatornadíjat nem. A házi ivóvízhálózat kerti vezetékére vagy kifolyójára kell felszereltetni hiteles mellékvízmérőt és az innen engedett víz csak locsolási célra használható fel, nem vezethető a csatornahálózatba. Fontos tudni azonban, hogy a mérőhely kialakításával, a vízmérő beszerelésével és fenntartásával kapcsolatos költségek a fogyasztót terhelik. Mint azt a szolgáltató is hangsúlyozza, a megtakarítható összeg – és a beruházás megtérülésének ideje – nagyban függ a kert méretétől, jellegétől és persze attól is, milyen forróak a nyarak.

 

A 10%-os időszaki locsolási kedvezmény igénylése

Ezt a társaság honlapján az ehhez szükséges, dokumentumtárból elérhető nyomtatványon keresztül lehet igényelni. A kitöltött, mérőállással ellátott dokumentumot e-mailen ([email protected]) vagy postai úton (7602 Pécs, Pf. 33) lehet eljuttatni a Tettye Forrásház Zrt.-hez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!